Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om föremålsvården i Grängesberg.
Den 31 januari 2007 beslutade regeringen att verksamheten vid Stiftelsen Föremålsvård i Kiruna skulle utvärderas ur ett kulturhistoriskt perspektiv.
Utifrån den översyn som nu är gjord framstår KIT-verksamheten (Kulturarvs-IT) i Grängesberg, precis som i Kiruna, som välfungerande. De har utfört sitt arbete väl inom ramen för uppdraget. Vidare går det att läsa i översynen att uppdragsgivarna är nöjda. Samma institutioner har varit uppdragsgivare i många år, några ända sedan starten 2000.
I Grängesberg arbetar KIT framför allt med foton, i huvudsak föremålsbilder, och vissa dokument. De tre största uppdragsgivarna under 2007 för KIT i Grängesberg var Armémuseum (Statens försvarshistoriska museer), Livrustkammaren (Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet) och Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek.
Den sistnämnda har ända sedan starten varit en av de största uppdragsgivarna till KIT i Grängesberg, något som delvis kan förklaras med att de har en egen arkivdepå alldeles vägg i vägg med KIT:s lokaler.
Ludvika kommun har sedan starten haft ett stort engagemang för verksamheten och har bidragit till att verksamheten hittills fungerat väl. Bland annat har kommunen upplåtit lokaler åt KIT-verksamheten utan kostnader. I samma lokaler finns också, förutom ovannämnda arkivdepå, även Svenska Filminstitutets förvaringsmagasin för dokumentärfilm.
Sammanlagt arbetar nio personer i Grängesberg, och personalen i Grängesbergs KIT-avdelning har gjort ett bra arbete. Flera av de personer som arbetar på Föremålsvården i Grängesberg har olika former av funktionshinder som genom detta arbete har fått meningsfulla uppgifter. Vid en nedläggning blir de arbetlösa. Hur rimmar detta med regeringens jobbpolitik? Jag ställer mig också undrande till regeringens bristande regionala ansvar när det gäller att se till att fler regioner får nationella uppgifter, även inom kultursektorn.
När det gäller arkivfrågorna kommer vi att behöva satsa mer på vårt kulturarv i framtiden för att generationerna efter oss ska kunna ta del av vår historia. Vi har många kulturskatter som behöver bevaras, däribland historiska fotografier. Det är därför viktigt att föremålsvården i Grängesberg får fortsätta sin verksamhet.