Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en frivillig tv-avgift.
I dag måste alla med tv-innehav betala tv-avgift enligt 1 § lagen (1989:41). Tv-avgiften finansierar radio och tv som ska vara i allmänhetens tjänst, såsom SVT, SR och UR.
Den 30 juni i år släpptes den statliga utredningen Kontinuitet och förändring, SOU 2008:64, angående framtiden för svensk public service. Direktivet från regeringen var att man skulle utreda villkoren för radio och tv i allmänhetens tjänst och analysera om det finns behov av förändringar inför nästa tillståndsperiod, som inleds den 1 januari 2010.
Ambitionen för utredningen var att den skulle föreslå ändringar som skulle ”stärka public service-företagens självständighet och oberoende från staten”, men den enda förändring man föreslår angående den obligatoriska tv-licensen är att namnet ska bytas till public service-avgift. Onekligen innebär en lagstadgad obligatorisk avgift för alla med tv-innehav en stark inblandning från statens sida. Dessutom blir företagens självständighet lidande när man är beroende av politiska beslut.
Det är allvarligt att alla som köper en tv idag inte själva får bestämma om sitt eget programutbud. Alla människor är olika och har skilda intressen. Därför är det viktigt med ett brett utbud av kanaler och att alla människor har ett fritt val.
Att avskaffa den obligatoriska tv-avgiften behöver inte innebära en risk för t.ex. SVT:s framtid. En public service i allmänhetens tjänst är beroende av fler tittare och färre politiker. Om allmänheten vill ha det public service-utbud som SVT erbjuder behöver det inte säkras med en obligatorisk avgift. Kan verksamheten mäta sig med övriga kanaler kommer människor vara villiga att fortsätta betala för kanalen även om det blir en frivillig kostnad.
Ett system där SVT:s sändningar görs tillängliga för tv-innehavare genom ett abonnemang med fast månadsavgift eller ett ”pay per view-system” skulle innebära en stark självständig och frivillig public service.