Motion till riksdagen
2008/09:K393
av Eva Johnsson (kd)

Skydd mot filmning och fotograferande i smyg


kd715

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att anpassa skyddet för den personliga integriteten med teknikutvecklingen gällande filmning och fotograferande i smyg.

Motivering

Rätten till personlig integritet och att få bli lämnad i fred har av Europadomstolen uttolkats såsom att det innebär ett skydd mot att bli fotograferad eller avlyssnad och att få fotografier, filmer eller ljudinspelningar av privat karaktär publicerade eller använda för irrelevanta syften. Skyddet omfattar personer när de utövar aktiviteter som tillhör privatlivet och då oavsett var dessa aktiviteter utspelar sig.

I den svenska lagstiftningen finns inget generellt förbud mot filmning och fotografering utan samtycke av enskilda personer. Gällande allmän kameraövervakning reglerar i vissa avseenden lagarna (1988:150, 1995:1506) användningen av fasta kameror, men dessa lagar berör överhuvudtaget inte handmanövrerade kameror. Tekniken har i detta avseende gått snabbt framåt. Idag finns möjlighet att filma och fotografera från många mobiltelefoner. Fotografi- och filmmöjlighet torde idag ses som standard i de mobiltelefoner som säljs. Teknikutvecklingen har också inneburit att tekniken blivit mindre och mer lätthanterlig. Vilket i sin tur innebär att det blir lättare att fotografera och filma utan samtycke. Ett visst skydd mot filmning och fotografering finns redan idag och regleras under lagen om ofredande (4 kap. 7 § BrB). För att bestämmelserna om ofredande ska vara tillämplig när en person utsätts för filmning eller fotografering har i allmänhet ansetts krävas att denne varit medveten om filmningen och verkligen blivit störd av förfarandet. Frågan har prövats i ett flertal uppmärksammade rättsfall. I ett flertal fall har just det faktum att personen inte varit medveten om filmandet förrän i efterhand varit direkt avgörande för utgången av rättsfallet. Trots uppenbar kränkning av den personliga integriteten då film eller foton blivit publicerade av i huvudsak kvinnor under intima situationer i hemmiljö har det inte lett till påföljder för vare sig filmandet eller publiceringen. Det är nu hög tid att få till stånd en lag som på ett bättre sätt överensstämmer med Europadomstolens uttolkningar och den nya tekniken som ger en helt ny dimension åt smygfotografering och smygfilmning. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 7 oktober 2008

Eva Johnsson (kd)