Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa utjämningsmandat i val till kommunfullmäktige.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillåta Uppsala kommun att ha bara en valkrets i kommunfullmäktigevalet 2010.
2010 är det åter val till Sveriges riksdag, landsting och kommuner. För att fördelningen av kommunala mandat helt ska återspegla folkets röster, är det av största vikt att felaktigheter i nuvarande system åtgärdas omgående. När valen till riksdag och landsting summeras i mandat undanröjs de värsta orättvisorna med ett utjämningssystem. Så är det inte i kommunvalet. Här kan fler röster vara värda färre mandat.
De flesta av Sveriges större kommuner fördelar mandat efter valresultat i olika valkretsar som man valt att indela kommunen i. Då kommunerna inte tillåts använda sig av utjämningsmandat mellan dessa valkretsar, kan detta medföra att ett enskilt parti inte får samma andel mandat i kommunfullmäktige som man erhållit röster i hela kommunvalet. Det skulle kräva en lagändring för att ge möjlighet för kommunerna att, liksom riksdag och landsting, också använda sig av utjämningsmandat. Det nuvarande systemet inbjuder gärna till manipulation med valkretsindelningar i de större kommunerna eller antalet mandat i kommunfullmäktige. Att väljarnas val inte avspeglas i kommunfullmäktige är ur demokratisk synvinkel helt oacceptabelt och ter sig mycket underligt för väljarna.
Vid kommunalvalet 2002 röstade en majoritet av väljarna i Uppsala kommun för borgerliga partier. Trots detta vann Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet och fick majoritet i fullmäktige efter att mandatfördelningen genomförts. De borgerliga partierna fick ca 200 röster mer än dessa tre partier tillsammans. Trots detta erhöll denna minoritet tre mandat mer. Samma situation uppstod efter kommunvalet 1998 i Uppsala kommun.
För att rätta till denna skevhet måste utjämningsmandat införas i kommunvalen. En alternativ lösning är att tillåta större kommuner att bara ha en valkrets. Detta bör genomföras på försök i några kommuner vid nästa val. Jag föreslår att Uppsala bör vara en av dessa försökskommuner eftersom Uppsalaborna fått fel majoritetsförhållande i kommunfullmäktigeval vid två tillfällen. Det är av största vikt för demokratin att detta genomförs utan fördröjning så att lagändringen trätt i kraft 2010.