Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att allmänna val föregår bildandet av eventuella regionkommuner.
Sedan Ansvarskommittén lämnade sin slutrapport kring förutsättningar och villkor för en hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft har kommun- och landstingspolitiker i hela landet ägnat mycket tid att diskutera vilka landsting som ska gå ihop och hur gränser ska dras.
Diskussionen har ofta saknat folklig förankring – i meningen att den diskuteras utanför kommunernas och landstingens sammanträdesrum. Förslagen om regionkommuner skissas i Ansvarskommitténs slutrapport och följdes upp med en samordningsman som lyssnade till lokala önskemål.
Innan man genomför en omfattande omorganisering, som en regionbildning ändå är, bör människor få möjlighet att väga för- och nackdelar mot varandra i samband med en valrörelse eftersom förändringen handlar om mer än att dra streck på kartan. Det handlar även om hur demokratin ska fungera med längre avstånd, fler personer och olika traditioner. Då hinner väljarna dessutom ställa krav på att man först diskuterar målen och vad en ny samhällsorganisation skulle åstadkomma och därefter hur geografin skall se ut.