Motion till riksdagen
2008/09:K347
av Tomas Tobé (m)

Sändningseffekt för SR och den kommersiella radion


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om sändningseffekt för Sveriges Radio och den kommersiella radion.

Motivering

De kommersiella radiostationerna i Sverige måste få förutsättningar vad gäller sändningseffekt för att säkerställa en rimlig konkurrens samt för att kunna sprida viktig samhällsinformation. I dag sänder Sveriges Radio med 30 000 till 60 000 watt per sändare medan de kommersiella sändarna är begränsade till 1 000 watt (ett fåtal orter har 3 000–5 000 watt).

Det finns anledning att ifrågasätta om Sveriges Radio fortfarande behöver sända med nuvarande sändningsstyrka eftersom det finns nya tekniska lösningar som optimerar hörbarheten av sändare på en betydligt lägre effekt utan att drabba kvaliteten. Det frekvensutrymme som frigörs genom en sänkning av SR:s sändare skulle därmed kunna användas till fler kanaler, vilket vore positivt av fler skäl.

En tidigare motivering till SR:s höga sändningseffekt har varit att man vill garantera att information kan sändas till medborgarna vid allvarliga olyckor eller i andra akuta situationer. Det är ett hållbart argument, men vi behöver nu anpassa radion till den situation som råder. Idag lyssnar över hälften av befolkningen under 50 år på kommersiell radio, vilket betyder att denna del av befolkningen inte kan garanteras samma information som de som lyssnar på SR. Den kommersiella radion ingår i det system som kallas VMA (Viktigt meddelande till allmänheten), men med de låga sändningseffekterna kan hörbarheten inte garanteras på samma sätt som för dem som lyssnar på SR:s kanaler.

En utredning har nyligen genomförts där Post- och telestyrelsen, PTS, fick i uppdrag att utreda sändningsstyrkan. Då klargjordes att det inte förelåg någon mer sändningsplats på FM. Det var inte särskilt överraskande med tanke på att direktiven för utredningen inte öppnade för frekvensutrymme som kunde påverka Sveriges Radios kanaler.

En ny översyn behöver således göras om hur sändningseffekten för Sveriges Radio och den kommersiella radion kan förändras.

Stockholm den 6 oktober 2008

Tomas Tobé (m)