Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om koncessionsavgiften för kommersiell radio.
Den kommersiella radion är idag ålagd att betala en särskild koncessionsavgift som uppgår till cirka 20 procent av omsättningen. Det är att betrakta som orättvist med tanke på att till exempel tidningar får presstöd och TV 4 fått sänkta koncessionsavgifter. Den kommersiella radion är i övrigt en bransch med ekonomiska problem, vilket understryker behovet av mer rättvisa villkor när nuvarande tillstånd ska förlängas efter 2008.
Förutom den betungande koncessionsavgiften missgynnas radion av stränga reklamregler som inte är anpassade utifrån mediets natur, det vill säga ljud. Ytterligare krav på utökat lokalt innehåll försvårar möjligheten att producera ett innehåll som tilltalar lyssnarna och genererar de nödvändiga lyssnarsiffror som krävs för annonsförsäljning.
Den kommersiella radion anklagas ofta för att själv ha försatt sig i den ekonomiska situation den befinner sig i genom att bjuda för höga summor då tillstånden auktionerades ut. Det stämmer till viss del men ska ses i ljuset av de antaganden som kunde göras då. De flesta bedömare var då överens om att den kommersiella radion i Sverige skulle uppnå samma nivåer som andra europeiska marknader, där radion står för närmare 6 procent av de totala medieinvesteringarna. I Sverige ligger investeringarna nu på cirka 3,5 procent, vilket det finns flera centrala förklaringar till.
Från början saknades det en stark nationell aktör som lanserade och etablerade mediet. Tv etablerades som ett kommersiellt medium före radio, vilket minskade intresset för radio och försvårade radions etablering som annonsmedium. Konkurrensen mellan de många små radioaktörerna som etablerades, och de lokala tidningarna, pressade priserna nedåt, ofta under lönsamhetsnivå. Presstödet gav vidare en snedvriden konkurrens på den lokala annonsmarknaden, och kraven på lokalt innehåll försvårade för kanalerna att producera ett utbud som tilltalade lyssnarna och därmed annonsörerna. Intresset för lokalt innehåll var och är mycket litet eftersom Sveriges Radio P 4 fullständigt dominerar den lokala radion med jämförelsevis enorma redaktionella resurser. Nya medier såsom digital-tv och Internet har dessutom tillkommit sedan de första koncessionerna auktionerades ut, och dessa medier tar nu snabbt andelar på marknaden.
Det är dags att visa politisk vilja genom att sänka koncessionsavgifterna och ge den kommersiella radion mer rimliga villkor.