Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om spärrgränserna vid personval för kommun, landsting och riksdag.
Sverige införde personvalsinslag på 1990-talet för att väljarna skulle ges ett större inflytande på valprocessen. Initialt fanns ett stort intresse bland valmanskåren för personvalsinslaget. Men vid 2006 års val hade antalet kryssmarkerade inom vissa val minskat jämfört med tidigare. Det är ingen positiv signal och det kan rent av vara skadligt för den demokratiska processen att inte ånyo få upp intresset för personval.
Själva kärnan i problematiken är sannolikt att de begränsningsregler för när personvalet får ett genomslag alltjämt är för snäva. Det finns dock fog för att inte omgående slopa den nedre spärrgränsen. Risken är alltför uppenbar att detta kunde sända ut fel signaler till tillfälliga lycksökare som inte har för avsikt att seriöst ta sig an ett förtroendeuppdrag. Däremot bör man på längre sikt kunna ta bort gränsen helt när de politiska partierna samlat är redo för detta.
Därför vill vi, som ett första steg, föreslå att den nuvarande 8-pro-centsspärrgränsen för riksdagsval och 5-procentsspärrgränsen för kommun och landstingsval sänks till en nivå om 4 procent för samtliga val. Då får man också ett bra och enhetligt gränsvärde i väljarnas medvetande som gäller för såväl personer som partier.