Motion till riksdagen
2008/09:K307
av Lars Ohly m.fl. (v)

Utgiftsområde 1 Rikets styrelse


v442

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 1 Rikets styrelse enligt uppställning:

Anslag

Regeringens förslag (tkr)

Anslagsförändring (tkr)

7:1

Åtgärder för nationella minoriteter

14 000

5 000

1:1

Kungliga hov- och slottsstaten

112 121

–11 000

2:1

Riksdagens ledamöter och partier m.m.

818 128

–43 000

Summa

49 000

Sammanfattning

Utgiftsområde 1 Rikets styrelse är ett utgiftsområde som spänner över många av statens verksamhetsfält. Där samsas bl.a. samepolitik med delar av mediepolitiken, länsstyrelsernas verksamhet med Regeringskansliet, satsningar på att fördjupa den svenska demokratin med hovstatens budget för monarkin. Den summa som beräknas för utgiftsområdet totalt är drygt 10 000 miljoner kronor. De flesta av dessa miljoner täcker kostnader för viktig eller nödvändig statlig verksamhet. Men på några punkter ser sig Vänsterpartiet manat att presentera alternativa budgetförslag.

Åtgärder för nationella minoriteter

Politikområdet omfattar anslaget för åtgärder för nationella minoriteter: samer som är en ursprungsbefolkning, sverigefinnar, tornedalingar, romer och judar. Insatserna handlar om åtgärder för att skydda de nationella minoriteterna, åtgärder för att stärka möjligheter till inflytande för de nationella minoriteterna för både kvinnor och män samt åtgärder för att stödja de historiska minoritetsspråken. Varje år fördelas ekonomiskt bidrag till organisationer som företräder de nationella minoriteterna i syfte att underlätta verksamheten för dessa organisationer.

Vi föreslår att de ekonomiska bidragen till dessa organisationer förstärks med 3 miljoner kronor. Det är väsentligt att Sverige har kunskaps- och erfarenhetsutbyte med andra länder och internationella organ för att utveckla minoritetspolitiken. Det behövs resurser bl.a. till nätverksarbete på nationell nivå, nordisk nivå och EU-nivå. För att kunna genomföra detta arbete vill vi öka resurserna med 2 miljoner kronor, varav 1 miljon kronor avser Sweblul – Swedish Bureau for Lesser-Used Languages – som är Sveriges enda förening där alla nationella minoriteter är samlade. Ytterligare anslagsäskanden finns i Vänsterpartiets budgetmotion gällande utgiftsområde 17.

Kungliga hov- och slottsstaten

Vänsterpartiet är aldrig berett att kompromissa om demokratin och som demokratiförespråkare är det vår bestämda åsikt att Sverige bör vara republik. I enlighet med det anser vi att Hovstaten ska avvecklas i samband med monarkins avskaffande. Ett beslut om nytt statsskick är dock inte aktuellt i denna budget, varför vi i denna motion nöjer oss med att kräva ett högst rimligt sparbeting av hovstaten på ca 10 % för år 2009.

Riksdagens ledamöter och partier m.m.

Riksdagsledamöternas arvoden fastställs i riksdagens arvodesnämnd. Det har den uppenbara fördelen att riksdagsledamöterna inte fastställer sitt eget arvode, men den stora nackdelen med dagens system är att arvodesnivån i princip är opåverkbar. Riksdagsledamöternas arvoden justeras varje år uppåt och har i dag nått en orimligt hög nivå. Ingen är dock förtjänt av att riksdagens ledamöter klär sig i säck och aska.

Vänsterpartiet anser att riksdagsledamöters arvoden ska ligga på en hög nivå. En rimligt hög nivå är, enligt vårt sätt att se på saken, att knyta månadsarvodet till ett prisbasbelopp (dvs. 41 800 för 2008). För 2009 innebär det en ungefärlig besparing till statskassan på 49 miljoner kronor.

Stockholm den 30 september 2008

Lars Ohly (v)

Jacob Johnson (v)

Hans Linde (v)

Elina Linna (v)

Gunilla Wahlén (v)

Alice Åström (v)

Marianne Berg (v)