Motion till riksdagen
2008/09:K277
av Hans Backman (fp)

Ungdomar i kommunfullmäktige


fp1108

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen föreslår en ändring av kommunallagen så att den person som är invald i kommunfullmäktige och som påbörjar studier på annan ort under pågående mandatperiod får ha kvar sitt uppdrag som ledamot av kommunfullmäktige.

Motivering

För få ungdomar är aktiva inom kommunpolitiken. Det beror inte på att ungdomar är ointresserade av politik utan att ungdomar har alltför lite kännedom om vad ett kommunalt uppdrag innebär.

Många ungdomar engagerar sig i så kallade enfrågerörelser. En av huvudorsakerna till detta är att det inom dessa rörelser redan finns många aktiva ungdomar. Av dessa får andra ungdomar veta att det är både roligt och spännande att gå med i den organisation som kompisen är med i och att det är möjligt att påverka samhällsutvecklingen. För de politiska partierna, framför allt på kommunal nivå, ser verkligheten annorlunda ut; få ungdomar känner någon som är aktiv inom kommunpolitiken, vilket i sin tur leder till att många unga uppfattar partipolitiken som väldigt avlägsen. Tyvärr betvivlar många unga samhällsengagerade personer att det är möjligt att påverka de politiska partierna. Detta är ett allvarligt problem eftersom det skadar återväxten inom de politiska partierna, vilket på sikt hotar hela idén med representativ demokrati i våra kommuner.

Som tur är så finns det ett antal ungdomar som är engagerade inom kommunpolitiken. De vet att man kan påverka både snabbt och effektivt när man väl blivit aktiv som kommunpolitiker. Idag hoppar dock många av dessa unga politiker av sina politiska uppdrag. Studier på annan ort är en vanlig orsak till deras avhopp. Det är därför viktigt att reglerna för vilka som får ha kommunfullmäktigeuppdrag anpassas till ungdomarnas situation. I 4 kap. 8 § kommunallagen står det: ”Om en förtroendevald upphör att vara valbar, upphör också uppdraget genast. Fullmäktige får dock besluta att en förtroendevald som valts av fullmäktige får ha kvar sitt uppdrag under återstoden av mandatperioden.” (Lag 2002:249.) Lagen innebär att fullmäktige kan besluta om att förtroendevalda i nämnder och styrelser kan sitta kvar. Men det är inte möjligt att vara ledamot av kommunfullmäktige och folkbokförd i en annan kommun. Flera unga personer som sitter i kommunfullmäktige påbörjar sina högskolestudier på en annan ort än i den kommun de har sitt fullmäktigeuppdrag. Om de väljer att flytta till studieorten måste de enligt gällande regler mantalsskriva sig på studieorten, och de förlorar därmed rätten att fortsätta sitt uppdrag som kommunfullmäktigeledamot.

Jag anser att kommunallagen bör ändras så att den som är invald kommunfullmäktige och påbörjar studier på annan ort under pågående mandatperioden, men fortfarande har en koppling till hemkommunen, ska få ha kvar sitt uppdrag som ledamot av kommunfullmäktige under studietiden.

Stockholm den 3 oktober 2008

Hans Backman (fp)