Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att sänka eller ta bort spärren vid personval till riksdagen.
Sedan personvalet blev verklighet 1991 har väljarna haft ett större inflytande över vem som ska få mandat att representera de olika partierna i kommuner, landsting och riksdag. Det är en viktig del i den demokratiska processen och det ställer tydligare krav på kandidater att möta väljarna.
I det senaste valet 2006 var det relativt få väljare (21,9 procent) som använde sig av möjligheten att personrösta i riksdagsvalet. Det finns säkert flera orsaker till detta. En möjlig förklaring till det minskade intresset kan bero på att spärren satts för högt. För att en kandidat ska kunna väljas in i riksdagen enbart genom personliga röster krävs att de uppgår till 8 procent av partiets röster i valkretsen. De höga kraven kan både ge den som röstar och den som kandiderar en känsla av att det är svårt att påverka valresultatet med ett kryss, särskilt i större valkretsar. Det leder till att personvalssystemet tappar i legitimitet.
Erfarenheter från andra länder visar att personvalet kan mobilisera grupper som inte röstar i lika stor utsträckning, till exempel invandrare. Det är också en viktig demokratiaspekt. Med personval hade vi också fått fler unga och invandrare i riksdagen. Utan spärr 2006 skulle vi idag ha 39 i stället för 21 ledamöter med utländsk bakgrund.
Personvalssystemet är i grunden bra, men bör reformeras för att öka väljarnas intresse att påverka vem som ska representera ett parti på olika nivåer. Det är dags att sänka spärren eller ta bort spärren till riksdagsvalet så att personvalsreformen verkligen blir det den var tänkt att vara: ett viktigt instrument i den demokratiska processen.