Motion till riksdagen
2008/09:K235
av Betty Malmberg (m)

Förbättring av kvaliteten i valdebatten


m1213

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa metoder med syfte att förbättra kvaliteten i valdebatten och att väljarna bör ges möjlighet att göra objektiva jämförelser mellan olika partiers valprogram.

Motivering

Inför riksdagsvalen går debattens vågor höga. Det är en härlig tid, men det är samtidigt en mycket krävande period för väljarna då de ska sätta sig in i alla olika alternativ som partierna presenterar. Dessvärre är det också så att valpropaganda, överbudspolitik och populism ibland överskuggar väljarnas möjlighet att läsa ut essensen i de olika partiernas politik.

För demokratins skull är det viktigt att väljarna ges en rimlig chans att sätta sig in i frågorna och att faktiskt kunna jämföra olika partiers finansiering av sin respektive politik. Medierna gör förvisso allvarliga försök att ekonomiskt analysera hur olika partiers förslag påverkar oss medborgare. Men de analyserna är långt ifrån heltäckande och ger inte en fullödig bild av partiprogrammen. Inte heller ger de en riktigt objektiv bild av den presenterade politiken.

För att vi ska kunna upprätthålla väljarnas förtroende för demokratin är det därför viktigt att nya inslag prövas. Nederländerna har sedan drygt tjugo år använt en intressant metod för att ge väljarna bättre inblick i de olika partiprogrammen inför parlamentsvalet. De har inrättat ett fristående statligt institut, Centrala planeringsbyrån (CPB), dit samtliga partier kan skicka sina respektive partiprogram för en seriös och opartisk bedömning. Det är helt frivilligt för partierna att skicka in sitt respektive partiprogram för utvärdering. Men eftersom partierna vill framstå som uppriktiga och vill visa på att deras program tål att granskas använder sig flertalet av denna möjlighet. I god tid före valet skickar de därför in sitt partiprogram till CPB, vilka sedan gör en ekonomisk analys av detsamma. Utvärderingarna publiceras sedan en dryg månad före valet och väljarna kan då ta del av en opartisk bedömning av de olika partprogrammens effekter på frågor såsom statsbudgeten, inflation, arbetslöshet, tillväxt m.m. Väljarna får således en realistisk och kvalitativ utvärdering redan före valet och erbjuds därmed en realistisk möjlighet att göra sitt ”rätta val”. Även svenska väljare bör erbjudas en liknande möjlighet. Därför föreslår jag att en motsvarande funktion inrättas i Sverige.

Stockholm den 25 september 2008

Betty Malmberg (m)