Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om valresultatets återspegling av representationen i kommunfullmäktige.
För att få ett så rättvist utslag som möjligt i riksdagsval och region/lands-tingsvalen finns det ett system med utjämningsmandat. Detta fördelnings-system saknas i kommunerna.
I medelstora och stora kommuner är det vanligt med en indelning i valkretsar. Effekten blir att mandaten i kommunfullmäktige inte speglar valresultatet, och därigenom blir det ett demokratiskt underskott. Det finns många exempel i tidigare val där mandatfördelningen skulle ha sett annorlunda ut om inte valkretsindelningen funnits.
Ett exempel är Göteborg i valet 2006. Det räckte inte med 8 000 röster för att få ett mandat, men med 15 000 röster blev resultatet fem mandat. Detta odemokratiska system innebär på sina håll att partier till och med utestängs från kommunfullmäktige. Detta är inte acceptabelt i en demokrati. Det finns olika sätt att lösa det på: Ett är att det inte längre ska vara tillåtet med valkretsindelning, ett annat att det ska finnas utjämningsmandat i likhet med i landstings- och riksdagsval, om man vidhåller kraven på att få behålla valkretsindelningen i kommunen. Det är möjligt att det även finns andra metoder, men det viktigaste är att vi kan känna en demokratisk rättvisa, nämligen att varje röst är lika mycket värd oberoende av det samlade röstetalet på de olika partierna.