Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att i kommunallagen öppna för användningen av begreppet stad.
Genom 1971 års kommunallag utmönstrades begreppet stad ur kommunalförfattningarna. Sveriges 133 städer kom då att bli kommuner eller ingå som en del i kommun. Flera av framförallt de större tidigare städerna har så småningom oaktat detta börjat kalla sig stad. Det kan tyckas förståeligt att så sker, inte minst när de ska översätta sin benämning. I t.ex. engelskan översätts kommun till municipality. Åtminstone större kommuner i Sverige (som tidigare var stad) vill gärna översätta sig till city. Även beteckningar som stadshus, stadskansli, stadsjurist och stadsdirektör förekommer i många kommuner trots att stadsbegreppet rent juridiskt inte längre existerar.
Exempel på kommuner som redan nu i sitt varumärke kallar sig stad är Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås och Solna. Men alltfler av de tidigare städerna förefaller vilja kalla sig stad.
Eftersom kommunallagen inte känner detta begrepp måste dock fullmäktige kallas kommunfullmäktige och styrelsen kommunstyrelsen liksom man i övrigt måste använda kommunallagens termer.
Det förefaller därför rimligt att kommunallagen ändras så att det tydligt ges som alternativ att kommun också kan benämnas stad med konsekvensändring av vissa kommunalrättsliga begrepp för dessa. Att få göra denna benämning bör dock kanske i första hand endast gälla de tidigare städerna (dvs. högst 133 stycken).
I Finland tillåts kommuner att definiera sig som stad i enlighet med deras kommunallag. Det förefaller ändamålsenligt att låta detsamma gälla i Sverige. Regeringen bör alltså lägga förslag om denna mindre förändring av vår kommunallag.