Motion till riksdagen
2008/09:Ju8
av Thomas Bodström m.fl. (s)

med anledning av prop. 2008/09:25 Sveriges antagande av rambeslut om ändring av rambeslut 2002/475/RIF om bekämpande av terrorism


s96016

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inte inskränka tryck- och yttrandefriheten.

Motivering

Det är viktigt att samhället har förmåga att bekämpa grov organiserad brottslighet, såsom terrorism. Alltsedan terrordåden i USA 2001 har en rad olika åtgärder vidtagits för att ytterligare stärka vårt skydd mot terrorism vidtagits. Vi har tack vare vårt samarbete inom EU nu en gemensam terroristbrottslag och en ny lag som syftar till att bekämpa finansiering av terrorism. Vidare har beslut om gemensamma utredningsgrupper och en europeisk arresteringsorder genomförts. Inom ramen för Schengensamarbetet har det gränsöverskridande polissamarbetet utvecklats, både på nordisk nivå och på EU-nivå. Terrorism utgör ett hot mot det öppna, demokratiska samhället. Kampen mot terrorism handlar om att försvara de mänskliga fri- och rättigheterna. Därför är det viktigt att det finns en balans mellan de åtgärder som vidtas för att bekämpa terrorismen och de inskränkningar de medför.

Regeringen presenterar nu ett utkast till rambeslut. Rambeslutet innebär en förpliktelse för medlemsstaterna att vidta nödvändiga åtgärder för att vissa handlingar ska betraktas som brott med anknytning till terroristverksamhet. De definitioner som rambeslutet berör är uppmaning till terroristbrott, rekrytering för terroristsyften och utbildning för terroristsyften.

Särskilt problematiskt är rambeslutets rekvisit för uppmaning till terroristbrott som visar på otydlighet och som mycket väl kan innebära att det krävs ytterligare kriminalisering för Sveriges del, en kriminalisering som ligger farligt nära tryck- och yttrandefrihetens gränser. Advokatsamfundet skriver i sitt remissvar att otydligheten medför att det blir omöjligt att förutse vilka meddelanden som kommer att omfattas av lagstiftningen. När det gäller den ytterligare kriminaliseringen skriver regeringen i propositionen: ”Mot bakgrund av de synpunkter som framförts av remissinstanserna beträffande denna fråga, bör det därför inte nu helt uteslutas att rambeslutets kriminaliseringskrav när det gäller offentlig uppmaning till terroristbrott förutsätter ett vidare straffansvar än vad stämplingsbestämmelsen medger.”

Vi socialdemokrater menar att det krävs en stor försiktighet när det gäller kriminalisering av handlingar som ligger så nära tryck- och yttrandefrihetens område. Trots att det införs bestämmelser i rambeslutet om att det inte ska medföra krav på att medlemsstaterna ska vidta åtgärder som står i strid med grundläggande principer som rör yttrandefrihet och tryckfrihet, hyser vi oro för att en ytterligare kriminalisering riskerar att just kränka dessa fri- och rättigheter. Vi menar att det inte i propositionen finns en tillräckligt grundlig analys på området samt att regeringen inte på ett tillräckligt tydligt sätt visar hur en kriminalisering kan ske utan att kränka tryck- och yttrandefriheten. Vi menar även att ytterligare kriminalisering bör undvikas.

Stockholm den 30 september 2008

Thomas Bodström (s)

Margareta Persson (s)

Elisebeht Markström (s)

Karl Gustav Abramsson (s)

Christer Adelsbo (s)

Kerstin Haglö (s)

Maryam Yazdanfar (s)