Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om utökat skydd för gravida kvinnor och deras ofödda barn.
Årligen utsätts 2 000 gravida kvinnor i vårt land för våld från sin partner, en siffra som är både hög och oacceptabel. Att många kvinnor inte kan känna sig trygga under sin graviditet är ett tragiskt faktum.
Det verkar vara klarlagt att barnmorskor behöver få bättre utbildning på hur man tar hand om gravida kvinnor som utsätts för våld. En utredning som Ledningsbolaget har gjort visar att barnmorskorna på Kalmar läns mödravårdscentraler inte vågar fråga gravida kvinnor om de utsätts för våld då barnmorskorna inte vet inte vad de ska göra om så är fallet.
Avhandlingen Från marginalen till centrum: Kvinnors erfarenheter av familjevåld under graviditet, University of London, av Gillian Aston visar att var fjärde kvinna någon gång blivit utsatt för våld av sin partner. Just under graviditeten är kvinnan känslomässigt ömtålig och tar ofta in mannens bild av sig som sin egen. Gravida kvinnor kände sig också extra sårbara för att de såg sina kroppar som skydd för sitt väntade barn då våldet pågick. Aston menar i sin avhandling att när våld utövas mot gravida får det en ny dimension eftersom det utövas med en mening. (Källa: Vårdfacket 6 juni 2008)
Att kvinnan får det skydd och stöd hon behöver i samband med sin graviditet är nödvändigt.
I ett uppmärksammat fall år 2007 smulade en gravid kvinnas sambo ner abortpiller i kvinnans yoghurt. Till följd av detta fick kvinnan magsmärtor, blödningar och uppkastningar. Av rädsla för att barnet drabbats av fosterskador valde kvinnan att göra abort, trots att hon egentligen ville fullfölja graviditeten. Domen för sambon blev grov misshandel av kvinnan, vilket gav honom ett års fängelse då tingsrätten konstaterat att kvinnan, drabbats av en svår kroppsskada. Någon specifik påföljd utgick inte för att fostret skadades. Trots de allvarliga konsekvenserna till följd av misshandeln dömdes sambon endast för misshandel av kvinnan.
Tidigare har det hänt att en blivande pappa försökt döda det väntade barnet genom att knivhugga den gravida kvinnan i magen ett flertal gånger. Inte heller i det här fallet blev det någon påföljd för attacken mot fostret utan endast för de skador som kvinnan fick.
Motionärer har tidigare uttryckt krav på ändring i brottsbalken på följande sätt: ”Ett våldsbrott på en gravid kvinna är, enligt vår mening, inte ett angrepp på en person utan på två.”
För att inte skada rättsmedvetandet är det rimligt att inte bara den gravida kvinnan utan också barnet får ett ökat rättsskydd.