Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett välfungerande rätts- och polisväsende på landsbygden och i mindre tätorter.
Polis- och rättsväsendet behöver formas med särskild hänsyn tagen till de förutsättningar som finns i de delar av landet som kännetecknas av mellanstora orter och landsbygd.
Polisen behöver även finnas på mindre orter för att ge näringslivet möjlighet att vara kvar. Närvaron är viktig och det finns exempel på butiker som flyttar från mindre orter för att de inte kunnat förnya försäkringar.
Polisens svårigheter att räcka till i bl.a. Skaraborg handlar även om något så grundläggande som att människor ska kunna komma i kontakt med dem. I Tidaholm skickade man inte poliser till ett inbrott, i Mariestad kom en person inte ens fram till polisen för att rapportera en pågående skadegörelse och i Hjo uppmanas människor att skriva ett brev till polisen för att vara säkra på att komma i kontakt med dem!
För medborgarna har det blivit svårare att komma i kontakt med polisen och för polisen svårare att leda verksamheten och prioriteringar sker på stor-stadsvis mer än landsbygdsvis. I Tidaholm pågick ett inbrott och trots påringning till polisen valde LKC i Göteborg att inte skicka några poliser. Dessutom har polisstationen i Gullspång blivit rånad!
Det har gått ett par år sedan sammanslagningen och man skulle kanske kunna avfärda problemen som inkörningssvårigheter. Men problemen består och centraliseringen fjärmar. I Mariestad kom en person inte ens fram till polisen för att rapportera en pågående skadegörelse. I september 2008 skickades inte en patrull i Mariestad till inbrott i Hova/Gullspång trots ledig patrull och beskrivning av gärningsfordon. Sedan upprepades det igen i helgen när en, återigen, ledig patrull inte skickades på ett olaga intrång på en pälsfarm utanför Skara. Det trots att polisen hade höjd beredskap för attentat av djurrättsaktivister och att det fanns chans att gripa gärningsmän.
Problemen har varit återkommande och bilden känns igen från stora delar av västra Sverige. Med bristande antal patruller sållar LKC uppdragen och dess prioriteringar går inte alltid ihop med människors rättmäktiga krav om att polisen ska ingripa mot pågående brott. Det borde vara en självklarhet att människor ska kunna känna sig trygga i vetskapen att polisen kommer om man ringer efter dem, även i polisområdets ytterkanter.
Antalet poliser samt deras arbetssätt och prioriteringar behöver ses över för att säkerställa en polisiär närvaro även på landsbygden.