Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en skärpning av ordningslagen för att stävja upprepade otillåtna demonstrationer.
I rättsstaten Sverige har medborgarna en grundlagsstadgad rättighet att fritt uttrycka åsikter och genom exempelvis demonstrationer torgföra dessa. De allra flesta följer det regelverk som är fastlagt när det gäller denna typ av frågor. Det finns dock enstaka grupperingar som på ett systematiskt sätt väljer att frångå det givna regelverket. Man väljer från arrangörernas sida helt enkelt att inte söka tillstånd för den planerade demonstrationen. Detta görs ofta med avsikt. Orsakerna till detta varierar. Ett motiv är att arrangörerna inte vill riskera att inte få genomföra marschen eller demonstrationen som de planerar. En annan faktor som spelar in är att de vill undvika bråk och motdemonstranter med den negativa publicitet som det medför.
Marginaliserade politiska grupper, både på höger- och vänsterkanten, har under senare år satt i system att tyst och snabbt inta en publik plats såsom ett torg, hålla ett anförande för att sedan lika snabbt försvinna från platsen till nästa. Detta orsakar oro hos många medborgare som råkar befinna sig på just denna plats.
Det är vanligt förekommande att de otillåtna demonstrationerna anmäls till polisen för att sedan hanteras av berörda myndigheter och åklagare. Tyvärr saknas i många fall ingående kunskap om hur ytterlighetsgrupperna är organiserade och hur deras verksamhet styrs. Brotten rubriceras i regel som förseelse mot ordningslagen där straffen är ringa såsom dagsböter. Brotten behandlas också separat för sig vid varje enskilt tillfälle. För att på ett tidigt stadium stävja beteendemönstret med upprepat otillåtna demonstrationer finns det all anledning att se över och skärpa straffen för detta.
Under förra riksmötet väcktes en motion (2007/08:Ju221) som behandlade detta ämne. Justitieutskottet instämde i det motionen anförde om att upprepade olovliga demonstrationer utgör ett samhällsproblem, men avslog densamma med en hänvisning till Straffnivåutredningen (Ju 2007:04). Denna utredning fokuserar dock främst på våldsbrott och omfattar inte specifika lagändringar relaterade till brott mot ordningslagen. Det är därför av högsta relevans att åter väcka frågan om ovanstående problematik.
Med anledning av ovan anförda föreslås att i 2 kap. 29 § ordningslagen om straff m.m. lämpligen införs: ”Den som uppsåtligen upprepar eller medvetet främjar brott mot första stycket punkten 1 dömes för grovt brott till fängelse i högst sex månader.”