Motion till riksdagen
2008/09:Ju395
av Birgitta Ohlsson m.fl. (fp)

Tillsättande av haverikommission vid varje kvinnomord


fp1175

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en haverikommission vid varje kvinnomord.

Motivering

Under 1990-talet ökade de polisanmälda misshandelsbrotten mot kvinnor med ungefär 40 procent samtidigt som andelen åtal för samma brott generellt minskade. År 2007 anmäldes över 4 700 fall av våldtäkt i Sverige. Men mörkertalet är stort och enligt Brottsförebyggande rådets uppskattningar utgör det polisanmälda våldet endast en femtedel av det faktiska våldet. I rapporten ”Violence against women: a priority health issue” från 1997 konstaterar WHO att våldet är ett allvarligt hot mot kvinnors hälsa.

Varje år mördas i Sverige i genomsnitt 16 kvinnor av en man som de har eller har haft ett nära förhållande med. I 85 procent av fallen med dödligt våld mot kvinnor är brottsplatsen det gemensamma hemmet.

Varje gång en kvinna mister livet genom brott begånget av en närstående bör en ”haverikommission” tillsättas. När stora olyckor sker i Sverige så är det tradition att en haverikommission tillsätts. Orsaker, analys och förloppet fram till olyckan kartläggs noggrant. Våldet mot kvinnor är ett av samhällets största mänskliga haverier. På detta sätt kan de berörda myndigheterna lära av misstagen och hur samhällets resurser kan användas för att hjälpa och skydda de utsatta kvinnorna på bästa och mest effektiva sätt. Denna kunskap kan vara av stor vikt i det brottsförebyggande arbetet. I Kanada har detta testats via två stora haveriutredningar efter att två kvinnor hade mördats av sina partner. Haveriutredningarna går under benämningen Hadley Inquest (2002) samt May/Illes Inquest (1998) och har visat sig vara effektiva redskap i utredningsarbetena.

Stockholm den 6 oktober 2008

Birgitta Ohlsson (fp)

Hans Backman (fp)

Maria Lundqvist-Brömster (fp)