Motion till riksdagen
2008/09:Ju391
av Hans Wallmark (m)

Utvidgad innebörd av 27 kap. 22 § rättegångsbalken


m1933

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en utvidgad innebörd av 27 kap. 22 § rättegångsbalken.

Motivering

Sedan flera år tillbaka är det tillåtet för polisen att gentemot en brottsmisstänkt avlyssna telefonsamtal för att få fram bevis. Det finns dock undantag från denna möjlighet där avlyssning inte är tillåten ens om det finns misstanke om ett allvarligt brott. Dessa begränsningar och inskränkningar motiveras av andra viktiga skäl. Avlyssning får inte ske om det är ett samtal som förs mellan en brottsmisstänkt och dennes försvarare. Om ett sådant samtal ändå börjar spelas in så skall inspelningen omedelbart avbrytas när det blir uppenbart att det är ett samtal av sådan natur. Materialet skall sedan förstöras. Allt detta regleras i 27 kap. 22 § rättegångsbalken.

Detta är ett bra och viktigt undantag i lagstiftningen. Även brottsmisstänkta måste få möjlighet att ha konfidentiella samtal med sin försvarare. Detta är en viktig del av den rättssäkerhet som bör finnas i vårt samhälle.

Dock finns det andra sorters samtal som också omfattas av sekretess och där den ena parten har tystnadsplikt. Det kan gälla samtal med exempelvis läkare, psykologer, präster eller pastorer. Hur dessa samtal skall hanteras när det gäller avlyssning av polisen regleras inte i dagens lagstiftning utan här finns en oklarhet.

Det borde vara lika naturligt att skydda den enskildes integritet oberoende av om samtal förs med advokat eller av själavårdande anledning. I båda fallen handlar det om samtalspart som är ålagd tystnadsplikt. Information som en person fått under tystnadsplikt får inte användas av denne i vittnesmål i domstol. På samma sätt borde avlyssnade samtal som omfattas av tystnadsplikt inte få användas som bevismaterial. Därför bör 27 kap. 22 § rättegångsbalken utvidgas till att också omfatta dessa samtal för att därmed slå vakt om medborgarnas fri- och rättigheter.

Stockholm den 2 oktober 2008

Hans Wallmark (m)