Motion till riksdagen
2008/09:Ju359
av Gunilla Tjernberg och Stefan Attefall (kd)

Miljödomstolar


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om handläggningstiderna vid miljödomstolarna.

Motivering

För en hållbar ekonomisk tillväxt och ökade företagsetableringar som ger sysselsättning är det viktigt att staten underlättar och stöder näringslivet.

Många näringsetableringar, inom till exempel gruv- och skogsnäringen, vatten- och vindkraft, är beroende av snabba miljöprövningar. Under den senaste tiden har antalet handläggare i Umeå minskat, trots ökat tryck och en sammanslagning med fastighetsdomstolen som skedde i juli 2007. Personalminskningarna har gjort att behandlingstiden av de inkomna ärendena ökar.

Miljödomstolen i Västerbotten hade exempelvis under december 2006 hela 187 ärenden som ej var slutgiltigt avgjorda. Detta vållar stora problem för företagare vars kostnader ökar drastiskt med längre väntetider. Ett mål kan ta flera år och kosta företagen ibland upp mot 20 miljoner kronor i externa kostnader. Om man till det även räknar bortfallen i produktionen och att företagen under denna tid inte kan sysselsätta människor ökar kostnaderna ännu mer, inte bara för företagen utan även för samhället i stort.

De långa handläggningstiderna hotar utvecklingen i norra Sverige och riskerar hundratals arbetstillfällen, trots att den för Norrland så viktiga basindustrin går på högvarv. För att kunna marknadsföra norra Sverige som en attraktiv region för företag krävs det att saker som är kopplade till företagsetableringar och deras verksamhet underlättas.

År 2007 tillsattes det en utredning, Miljöprocessutredningen, vars direktiv säger att syftet med utredningen bland annat är att se hur över miljödom­stolarna ska organiseras. Vi finner det därför mycket angeläget att regeringen tar med sig detta i sitt kommande arbete.

Ett ytterligare problem som påverkar de långa handläggningstiderna är miljöbalkens utformning. När miljöbalken skapades var ambitionerna höga, med all rätt. Problemet är att dess tillämpning i ett antal avseenden blivit byråkratisk och både tids- och kostnadsmässigt besvärande för kommuner och företag. När riksdagen 2005 beslutade om regelförenklingar angreps en del av problematiken. Förenklingarna innebar att när en entreprenör vill ansöka om tillstånd för en ändring av en miljöfarlig verksamhet kan ett ändringstillstånd sökas. Detta betyder att den nya ansökan endast behöver beröra den specifika ändringen i verksamheten.

Trots denna ändring som är ett steg i rätt riktning är erfarenheterna från företag att det fortfarande är problem med byråkrati och långa handläggningstider. Det är viktigt att bibehålla de höga miljöambitionerna men samtidigt måste ansökningsprocedurer och tillståndskrav förenklas. I nuläget utreder Miljöprocessutredningen bland annat detta problem. Vi anser att det är oerhört viktigt att regeringen tar med sig det perspektiv som anges i denna motion i det fortsatta arbetet, samt att utredningen presenterar konkreta slutsatser om hur handläggningstiderna vid miljödomstolarna ytterligare kan kortas i miljömål.

Stockholm den 3 oktober 2008

Gunilla Tjernberg (kd)

Stefan Attefall (kd)