Motion till riksdagen
2008/09:Ju346
av Lars Ohly m.fl. (v)

Utgiftsområde 4 Rättsväsendet


v432

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 4 Rättsväsendet enligt uppställning:

Anslag

Regeringens förslag (tkr)

Anslagsförändring (tkr)

1:1

Polisorganisationen

17 493 125

–250 000

1:2

Säkerhetspolisen

916 292

–100 000

1:4

Ekobrottsmyndigheten

396 185

5 000

1:7

Brottsförebyggande rådet

60 624

6 000

1:11

Ersättning för skador på grund av brott

89 474

3 000

1:17

Fångombudsmannen

0

5 000

1:18

Särskilda utredningsmyndigheten

0

60 000

Summa

271 000

Inledning

Regeringens mål på 20 000 poliser når man inom ett par år, men priset man får betala är att resten av rättsväsendet inte hinner med. Detta har Vänsterpartiet påpekat under hela mandatperioden, men först nu har regeringen till viss del insett detta. Vänsterpartiet instämmer i regeringens förslag till anslagsökningar för Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, domstolarna, Rättsmedicinalverket och rättsliga biträden. Vi instämmer i bedömningarna av anslaget till polisen för 2010 och 2011, men föreslår en neddragning 2009. Likaså föreslår vi att Säpos anslag för 2009 sänks.

Den av rättsväsendets myndigheter vars ekonomi ser mest bekymmersam ut är Kriminalvården. En lösning vi ser på detta är ett återinförande av den villkorliga halvtidsfrigivningen. Den förstärkning av anslaget som regeringen lägger är långt ifrån tillräcklig.

Slutligen föreslår vi förstärkningar av anslagen till Brottsförebyggande rådet (Brå) och brottsskadeersättningen, samt två nya myndigheter: Fångombudsmannen och Särskilda utredningsmyndigheten.

1:1 Polisorganisationen

Vänsterpartiet har inte delat regeringens uppfattning om att ett visst antal poliser är ett överordnat mål. I och med att stora kullar av poliselever nu är under utbildning anser vi dock att det vore olyckligt att inte anställa dessa. Samtidigt konstaterar vi att man inom polisen haft ett högt anslagssparande, samtidigt som polismyndigheter runtom i landet har gått med underskott. Ute på landsbygden har inget märkts av de stora anslagshöjningar polisen fått på senare år. Bland annat detta gör att man kan ställa sig frågan om pengar används på rätt sätt. Vänsterpartiet föreslår samma nivå som regeringen för 2010 och 2011 vad gäller polisens anslag, undantaget 60 miljoner kronor som vi föreslår att man använder för att skapa en särskild utredningsmyndighet för brottsanmälningar mot poliser och åklagare. Under 2009 anser vi dock att anslaget alltjämt är överdimensionerat och föreslår en minskning med 250 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag.

Av polisens anslag anser vi att 5 miljoner kronor ska användas för att inrätta en nationell haverikommission kring mord på kvinnor som utförs av närstående män. Detta anslag ska även täcka kostnader för andra inblandade än polisen.

Vänsterpartiet vill även öronmärka 7 miljoner kronor av tillskottet till polisens budget för att förstärka arbetet mot miljöbrott.

Se även motionen Polisen (2008/09:Ju433).

1:2 Säkerhetspolisen

Konsekvensen av Säpos ökade fokus på terrorismbekämpning har varit att man under flera år fått ett kraftigt ökat anslag. Vi säger nej till den ökning på 100 miljoner kronor som regeringen nu föreslår och vill återigen anmärka på att riksdagen inte har tillgång till rimlig insyn i Säkerhetspolisens användning av anslaget. Detta är ett demokratiskt problem eftersom det är riksdagen som ska besluta om Säkerhetspolisens resurser.

1:4 Ekobrottsmyndigheten

Att Ekobrottsmyndigheten på senare åren har haft ett behov av ökade resurser har Vänsterpartiet återkommit till många gånger. Regeringen genomför i budgetpropositionen en anslagsökning med 20 miljoner kronor, vilket vi självklart då välkomnar. Vi ser dock ett behov av ytterligare höjningar med tanke på den allt större roll som myndigheten har fått i bekämpandet av den organiserade brottsligheten, samt ett växande behov av resurser för att arbeta mot oseriösa företag och den svarta sektorn. Vi föreslår därför en ytterligare höjning med 5 miljoner kronor.

1:6 Kriminalvården

Regeringen tillgodoser endast till viss del Kriminalvårdens behov med 100 miljoner kronor i ramhöjning. I budgetpropositionen flaggas för framtida satsningar inom rättsväsendet, förhoppningsvis även Kriminalvården, men tyvärr hålls dessa planer än så länge dolda för den lagstiftande församlingen.

Behovet av nya resurser kommer att vara enormt framöver och bland annat därför föreslår Vänsterpartiet att den villkorliga halvtidsfrigivningen återinförs för att frigöra resurser till vård, utbildning och sysselsättning, samtidigt som platsbehovet minskar. Vi föreslår att den återinförs från den 1 juli 2009. Reformen skulle frigöra cirka 1,3 miljarder kronor per år. Dessa pengar ska framför allt användas till satsningar på frivården, förbättrad utbildning och behandling av de intagna, särskilda satsningar för intagna kvinnor, vidareutbildning av personal, satsning på särskilda personalkategorier och välbehövliga tillskott till frivården.

Se även motionen Kriminalvården (2008/09:Ju435).

1:7 Brottsförebyggande rådet (Brå)

Forskning bör spela stor roll för hur rättsväsendets arbete utvecklas. Brås arbete har visat sig vara oerhört värdefullt när det gäller detta. Vänsterpartiet vill därför förstärka anslaget, jämfört med regeringens förslag, med 6 miljoner kronor från 2008.

1:11 Ersättning för skador på grund av brott

Brottsoffermyndigheten möter ett växande antal ärenden där ersättning begärs för skador på grund av brott. På grund av detta och för att vi anser att praxis behöver utvecklas i en mer generös riktning, föreslår vi en höjning av anslaget med 3 miljoner kronor.

Se även motionen Brottsoffer (2008/09:Ju284).

1:12 Rättsliga biträden med mera

Inom anslaget ryms bland annat olika typer av stödpersoner och hjälp i juridiska processer som ges till privatpersoner. Det är en verksamhet som växer, vilket vi ser positivt på.

Vi är dock djupt bekymrade över utvecklingen när det gäller rättshjälpen. Genom att staten frånsade sig huvudansvaret för rättshjälpen från 1997 och överlät den åt försäkringsbolagen, en förändring som Vänsterpartiet var emot, har människor med låga och medelhöga inkomster fått allt svårare att hävda sig i rättsliga tvister. Vi anser att rättshjälpen snarast ska återförstatligas. I väntan på att frågan blir utredd ser vi dock också att den rättshjälpsverksamhet som ändå finns kvar, för dem med allra minst ekonomiska marginaler, ständigt är underfinansierad. Den ekonomiska situationen har regeringen de senaste åren löst med punktinsatser i budgetpropositionen och i tilläggsbudgetar. Vi anser att en mer långsiktig finansiering måste säkras.

1:17 Fångombudsmannen

Det behövs någon som aktivt kan arbeta för att mänskliga rättigheter upprätthålls inom kriminalvården. I Storbritannien har det införts en fångombudsman som arbetar med dessa frågor. Det har fått mycket positiva effekter för internerna, men även för anstaltsledningarna, och har bidragit till att få en bättre fungerande verksamhet för alla parter. En fångombudsman bör införas även i Sverige. För detta skapar Vänsterpartiet en ny anslagspost, där vi anslår 5 miljoner kronor per år.

Se även motionen Kriminalvården (2008/09:Ju435).

1:18 Särskilda utredningsmyndigheten

När anställda vid Polisen och Åklagarmyndigheten begår brott är det dessa myndigheter som själva står för utredandet av brotten. Detta riskerar alltid att skapa misstankar bland allmänheten om att utredningarna i vissa fall inte går rätt till. För att förtroendet för dessa typer av utredningar ska höjas föreslår vi att man inrättar den myndighet som utformades i utredningen ”Summa summarum – En fristående myndighet för utredning av anmälningar om brott mot polis och åklagare?” (SOU 2007:5). Vi föreslår att detta görs från 2009 och planerar för ett anslag på 60 miljoner kronor som finansieras från polisanslaget, där kostnaderna för dessa utredningar huvudsakligen finns i dag.

Se även motionen Polisen (2008/09:Ju433).

Stockholm den 1 oktober 2008

Lars Ohly (v)

Marianne Berg (v)

Jacob Johnson (v)

Hans Linde (v)

Elina Linna (v)

Gunilla Wahlén (v)

Alice Åström (v)

Lena Olsson (v)