Motion till riksdagen
2008/09:Ju326
av Solveig Hellquist m.fl. (fp)

Förbud mot tidelag


fp1151

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ett förbud mot tidelag ska införas i brottsbalken.

Motivering

Det finns i dag ett stort engagemang för djurskyddsfrågor i samhället. För oss liberaler är det självklart att vi ska behandla alla levande varelser med respekt och omsorg. Genom att visa respekt för djuren är chanserna större att vi får ett samhälle där människor behandlas väl. Den som är beredd att misshandla eller begå övergrepp mot ett djur är troligen också mer benägen att behandla människor illa.

Tidelag innebär att en människa har sex med ett djur. Detta var straffbart i Sverige fram till år 1944. Sverige har i dag, till skillnad från flertalet andra länder, inte någon bestämmelse som ovillkorligt förbjuder och straffbelägger könsumgänge mellan människor och djur. Varken brottsbalken eller djurskyddslagen innehåller uttryckliga förbud mot sexuella övergrepp på djur.

Sex med djur anses vara olagligt bara om det kan bevisas att det varit frågan om djurplågeri, det vill säga att det sexuella övergreppet inneburit fysiskt eller psykiskt lidande för djuret. Att leda detta till bevis är svårt eftersom djuret inte kan berätta om sina upplevelser. Såväl Svenska Kennelklubben, Sveriges Veterinärförbund, Sveriges Djurskyddsföreningars Riksförbund och Djurens Rätt med flera – organisationer som har goda kunskaper om djur – har alla förordat att ett förbud mot sexuella övergrepp på djur införs i lagstiftningen.

Det torde finnas ett starkt stöd bland allmänheten för att införa ett förbud. Många tror att det redan finns ett förbud och förvånas över att så inte är fallet. Riksdagsledamöter från olika partier har också under årens lopp och utan framgång motionerat om att förbud ska införas.

Det är därför hög tid att riksdagen tar ställning för ett återinförande av förbudet mot tidelag. Utländska studier och enskilda rapporter från svenska veterinärer pekar på att sex mellan människa och djur många gånger leder till att djuret blir fysiskt skadat och utsätts för mentalt lidande.

Det är hög tid att åtgärda denna brist i lagstiftningen. En tydligare koppling till brottsbalkens regler för straff mot djurskyddsbrott (brottsbalken 16 kap. 13 §) bör således införas beträffande sexuella övergrepp mot djur.

Stockholm den 3 oktober 2008

Solveig Hellquist (fp)

Birgitta Ohlsson (fp)

Maria Lundqvist-Brömster (fp)

Jan Ertsborn (fp)

Hans Backman (fp)

Lars Tysklind (fp)