Motion till riksdagen
2008/09:Ju308
av Annika Qarlsson (c)

Kriminalisering av tvångsäktenskap


c516

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tvångsäktenskap och medhjälp till tvångsäktenskap ska kriminaliseras.

Motivering

I Sverige är tvångsäktenskap inte kriminaliserat. Det finns över huvud taget ingen tydlig definition på vad ett tvångsäktenskap är. Termen olaga tvång som man hänvisas till att använda i dag är otillräcklig. Den räcker inte för att definiera vad tvångsäktenskapet innebär. Den har inte en avskräckande och normerande effekt. Den ger inte kvinnor som riskerar tvångsäktenskap eller redan har tvingats in i äktenskapet någon hjälp eller stöd i sin situation över huvud taget. Kunskapen om detta övergrepp och hur tvångsäktenskap ofta hänger ihop med förtrycket i hederskulturer är alltför ofta bristfällig eller t.o.m. obefintlig hos myndigheter och rättsväsende.

Socialstyrelsen konstaterade i rapporten ”Frihet och ansvar” från 2007 att det behövs mer forskning om hedersproblematiken. Samtidigt har de, utifrån sitt urval, räknat ut att nästan en 1 av 20 gymnasieungdomar i årskurs 2 är rädda för att en vuxen ska bestämma vem de ska gifta sig med.

I Sara Högdins avhandling från 2007 konstateras att ungefär fyra av fem utlandsfödda flickor i årskurserna 7, 8 och 9 har restriktioner hemifrån. 10 procent av de utlandsfödda flickorna har åtta restriktioner eller fler. Det hade ingen av de tillfrågade ungdomarna med svensk bakgrund. Restriktionerna gäller både skola och fritid, till exempel simundervisning, disco, kläder och så vidare. Tvångsäktenskapet är bara en förlängning på restriktionerna i barndomen. Och vi vet att många av flickorna också tvingas gifta sig eller förlova sig när de fortfarande är barn. I många kulturer är dessutom förlovning lika bindande som ett bröllop och innefattar därför alla de hot och krav som ett giftermål senare gör.

Att definiera tvångsäktenskap är enkelt. När en eller två av parterna direkt eller indirekt tvingas att ingå äktenskap är det ett tvångsäktenskap. Det kan vara mer komplicerat att juridiskt utforma, men trots det bör det kriminaliseras. Dessutom bör medhjälp till tvångsgifte också kriminaliseras.

Deklarationen om de mänskliga rättigheterna slår fast att kvinnor och män utan inskränkning har rätt att ingå äktenskap och bilda familj. Män och kvinnor ska ha samma rättigheter i äktenskapet och dess upplösning. Äktenskapet får ingås endast med de blivande makarnas fria och fulla samtycke. Därför kräver jag att tvångsäktenskap och medhjälp till det ska kriminaliseras. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 2 oktober 2008

Annika Qarlsson (c)