Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att polisen i större utsträckning bör nyttja rätten att anvisa lämpliga platser för demonstrationer.
Sedan mordet på en 17-årig pojke år 2000 har det årligen genomförts demonstrationer i Salems centrala delar dels av Salemfonden, dels av Nätverket mot rasism.
De årliga demonstrationerna har inneburit stora ordningsproblem i kommunen och även medfört att säkerheten och tryggheten har äventyrats för de boende i Salem. Det har förekommit organiserade upplopp kring centrum och inne i bostadsområden. Vandalisering har förekommit, och försök har gjorts att sätta eld på skolor. Räddningstjänsten har utsatts för stenkastning. Personskador har förekommit. Vid förra årets demonstrationer skadades ett tjugotal ungdomar och en socialarbetare.
Förra året ställdes 500 poliser till förfogande. Det har således visat sig att även med mycket omfattande polisinsatser har det inte gått att garantera ordning och säkerhet på en rimlig nivå. Polisen har undvikit direkta konfrontationer mellan grupperna. Personskadorna har varit få men har förekommit.
Det är viktigt att vi värnar om yttrande- och demonstrationsfriheten. I Salem har dock demonstrationerna föranlett att stora delar av kommunen lamslås, vägar spärras av och att invånarnas handlings- och rörelsefrihet begränsas i stor omfattning.
Polismyndigheter innehar idag möjligheten att med stöd av ordningslagen (10 §, 16 §) anvisa annan plats för demonstrationer eller påtvinga restriktioner i de fall då demonstrationens genomförande medför svåra påfrestningar på enskilda samhällen. Polisen bör i större omfattning nyttja denna rätt och därmed tillgodose såväl yttrande- och demonstrationsfriheten som invånarnas trygghet och rörelsefrihet i samhällen som berörs negativt av eventuella demonstrationer.