Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om arbetsvillkoren för nämndemän.
Uppdraget som nämndeman i en domstol är en grannlaga uppgift och har en mycket viktig samhällsfunktion. Det är grunden i ett fungerande rättssystem att lekmän har insyn och är delaktiga i dömandet i våra domstolar. För att kunna rekrytera nämndemän är det viktigt att deras arbete på olika sätt underlättas. Det är även viktigt att nämndemännen avspeglar det övriga samhället vad gäller ålder, kön och etnisk bakgrund. Fler yngre nämndemän behöver rekryteras i dagsläget, då det ofta är yngre personer som hamnar i klammeri med rättvisan än äldre.
I brottmål är det vanligt att rätten får ta del av upprörande och obehagligt material. Det handlar om berättelser, bilder och annat bevismaterial i samband med mord, misshandel, sexuellt utnyttjande av minderårig, vårdnadstvister m.m. som kan vara svåra att hantera för en enskild nämndeman, särskilt om man är ny i uppdraget.
Sådana upplevelser kan behöva bearbetas för att man ska orka med uppdraget i framtiden. Ett sätt att bearbeta upplevelserna är att domstolen erbjuder samtalskontakt, där obehagliga upplevelser får bearbetas. Med beaktande av den tystnadsplikt som råder för domare och nämndemän borde domstolen kunna tillhandahålla någon form av s.k. debriefing för nämndemän.