Motion till riksdagen
2008/09:Ju257
av Hans Hoff (s)

Barnens säkerhet i samhället


s14000

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en samlad strategi för att öka kompetensen i rättsväsendet och förstärka prioriteringarna när det gäller sexualbrott mot barn för att öka barnens rättssäkerhet i samhället.

Motivering

Enligt forskningen utsätts 7 procent av flickorna och 3 procent av pojkarna för någon form av sexuella övergrepp. Antalet polisanmälningar om sexuella övergrepp mot barn har också ökat kraftigt sedan den socialdemokratiska regeringen förstärkte lagstiftningen 2005 om sexuellt våld mot barn, vilket också var syftet med förstärkningen av lagen. En samlad bild visar att ca 3 000 polisanmälningar för olika former av sexuella övergrepp gjordes 2007.

Det problem som blir ännu mer påtagligt när antalet polisanmälningar ökar är att rättssystemet inte har tillräcklig kompetens att ta emot och hantera anmälningarna.

Barnombudsmannen (BO) har i en rapport till regeringen pekat på ett starkt behov av ökad kompetens inom rättsväsendet. Även om utvecklingen under senare år går åt rätt håll är bristerna fortfarande stora. Förundersökningar som berör övergrepp mot barn läggs fortfarande ned utan att barnen har blivit hörda på ett riktigt sätt. Domstolarnas hantering sker inte alltid med barnets bästa i blickfånget. Detta är uppgifter som samhället måste ta på största allvar. Kränkningar av de yngsta i samhället måste tas på yttersta allvar av såväl polisen som Åklagarmyndigheten och domstolarna.

Även om det inom Åklagarmyndigheten och polisen pågår ett utvecklingsarbete för att öka barnkompetensen är detta inte tillräckligt mot bakgrund av det ökande antalet anmälningar. Det stora problemet är att domstolarna inte går i takt med det övriga rättsväsendet. Kompetensen bland domare och nämndemän behöver snabbt förbättras för att lagstiftningen ska få de effekter som avsågs om rättstryggheten för barnen ska kunna garanteras.

Enligt BO behöver också den prioriteringsordning som för närvarande gäller för polis och Åklagarmyndigheten ses över. Den nuvarande ordningen att regeringen bestämmer prioriteringarna riskerar att motarbeta det långsiktiga arbetet med sexualbrott mot barn. Därför är det angeläget att den nuvarande prioriteringen av sexualbrott mot unga permanentas i lagstiftningen.

Enligt barnkonventionen har vi förbundit oss att vidta alla lämpliga lagstiftningsåtgärder för att skydda barn mot misshandel, utnyttjande eller sexuella övergrepp. Vi anser att regeringen snarast borde ta ett samlat grepp kring barns rättssäkerhet i samhället.

Stockholm den 29 september 2008

Hans Hoff (s)