Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om utökade möjligheter att bedriva kameraövervakning på allmän plats.
Idag förekommer fasta övervakningskameror ofta i affärer, på bensinstationer, i parkeringshus, vid bankomater, i garage och i tunnelbanestationer. Övervakningen på dessa platser får anses som allmänt accepterad och okontroversiell. Syftet är att förebygga brottslighet.
Kameraövervakning har i allt större utsträckning börjat förekomma vid skolor. Detta för att förebygga framförallt skadegörelse och klotter. Kommunernas kostnader på just den punkten är idag avsevärda. Övervakningskameror har ansetts ha en positiv effekt för att nedbringa skadegörelsen.
I samband med dessa ärenden har ofta svåra avvägningar om hur nära
fasaden kamerans upptagningsområde ska vara förekommit. JK Göran
Lambertz har i flera fall reagerat på att tillståndet varit för omfattande i förhållande till gällande lagstiftning. Bland såväl personal på berörd skola samt hos föräldrar har det dock ofta funnits ett stöd för kameraövervakningen. Likaså har det ofta rests krav på kameraövervakning i centrumkärnor och på centrala gator i enskilda kommuner. Detta för att förbättra tryggheten men också för att underlätta polisens arbete i den händelse att brottsliga gärningar inträffar. Kameror på allmän plats har bedömts ha en brottsförebyggande effekt.
När det gäller kameraövervakning på allmän plats har det dock varit svårt att få tillstånd med hänvisning till den personliga integriteten. Av den orsaken kan det finnas anledning att se över både gällande lagstiftning och gällande tillämpning av densamma i syfte att modernisera regelverket. En modernisering bör syfta till att underlätta möjligheten att använda övervakningskameror i brottsförebyggande syfte.