Motion till riksdagen
2008/09:Ju238
av Carin Runeson m.fl. (s)

Länsrätten i Falun


s3054

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Länsrätten i Falun bör behållas.

Motivering

På regeringens uppdrag har Domstolsverket gjort en utredning angående länsrätternas yttre organisation. Förslaget innebär bland annat att landets 23 länsrätter reduceras till 10 förvaltningsrätter. Enligt utredningen är motivet till omorganisationen att få en högre kvalitet på förvaltningsdömandet och en effektivare organisation, vilket kan ifrågasättas.

Om det nya förslaget till förvaltningsrättsorganisation leder till beslut, innebär det bland annat att länsrätten i Falun läggs ned och att verksamheten dessutom kommer att splittras upp. De ärenden som rör Falun och den norra delen av Dalarnas län överförs till Sundsvall, och de ärenden som rör Borlänge och den södra delen av länet förs till Uppsala. I Dalarna arbetar många goda krafter för att utveckla länet. Inte minst inom länsstyrelsen och i Region Dalarna, där länets samtliga 15 kommuner finns representerade tillsammans med Landstinget Dalarna, görs stora satsningar på att utveckla Dalarna ytterligare.

Om länsrätten försvinner från Falun, skulle det innebära ett stort steg bakåt för länet och för den statliga servicen. Att dessutom föreslå en juridisk gränsdragning rakt genom Dalarna, mellan Falun och Borlänge, är i dubbel bemärkelse ett streck i räkningen, en gränsdragning som delar länet och försvårar samarbetet kommunerna emellan.

För de personer som ska inställa sig i länsrätten eller förvaltningsrätten ökar reseavståndet och därmed tidsåtgången väsentligt, vilket i sin tur leder till ökade kostnader inte minst för kommunerna och socialtjänsten. Även om många av målen avgörs utan att man behöver inställa sig måste socialtjänsten ändå vara på plats av och till.

Det finns ytterligare ett skäl till oro över förslaget till omorganisation. Det gäller de mål som berör de psykiskt sjuka. Vid sidan av storstäderna är Dalarna ett av de län i Sverige som har flest mål när det gäller psykiskt sjuka personer. Det är bland annat LPT-mål, lagen om psykiatrisk tvångsvård. Det beror på att vi har Säters sjukhus i Dalarna, och där finns många av Sveriges farligaste brottslingar.

Som det är i dag åker länsrätten till Säter och har förhandlingarna på plats. Efter en eventuell omorganisation ska målen avgöras via en videokonferens. Då kan man verkligen ifrågasätta rättssäkerheten med tanke på att detta är oerhört grannlaga ärenden.

Länsrätten är en viktig funktion i vårt samhälle. Det är där allmänheten kan överklaga exempelvis beslut som fattats av Försäkringskassan, Skatteverket, Migrationsverket och av kommunernas socialtjänst, och det är viktigt med närheten till service och ett bra samspel mellan den statliga servicen, länsstyrelsen, kommunerna och landstinget.

Med tanke på rättssäkerhet, avstånd och för Dalarnas del den mycket olyckliga delningen av länet i juridisk bemärkelse tillsammans med stora olägenheter för allmänheten, bör regeringen noga överväga de olika delarna i Domstolsverkets förslag och de konsekvenser de medför för Dalarnas län och därmed föreslå att länsrätten i Falun bibehålls.

Stockholm den 30 september 2008

Carin Runeson (s)

Kurt Kvarnström (s)

Peter Hultqvist (s)