Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att straffskalan för bärande av illegala handeldvapen i offentliga miljöer väsentligt bör höjas.
Samhället blir allt hårdare och upptrappningen mellan samhällets företrädare och den illegala marknaden accelererar. Det är en utveckling som knappast lägger grunden för ett lugnare samhälle i framtiden. Strategiska ställningstaganden är därför nödvändiga för att stoppa eller åtminstone hejda den negativa utvecklingen.
I Sverige finns drygt två miljoner vapen legalt registrerade. Av dessa stjäls en promille om året. Däremot förekommer det stora mängder illegala vapen i landet som ofta kommer från de forna öststaterna eller Balkan. Införseln sker såväl via traditionell smuggling som via oseriösa vapenhandlare. De attraktiva vapnen är i första hand eldhandvapen och automatvapen. Föreställningen att konventionella jaktvapen är intressanta på den illegala marknaden torde dock vara en felsyn.
I Sverige har säkerheten höjts för privata förvaringar av vapen. Dessutom har på svenskt initiativ härkomsten av vapnen kartlagts via crossfire-projektet som är en internationell analys av problemet.
Bruket av skjutvapen måste i ett tryggt samhälle ske på ett restriktivt sätt. Missbruk som exempelvis bärande av handeldvapen på offentlig plats bör ges mycket hög straffpåföljd. Förekomst av exempelvis pistol eller revolver i restaurangmiljöer och på gator och torg måste ges en straffpåföljd över fyra år för att tydligt visa samhällets syn på företeelsen. Skälet för detta är dels det direkta förhållandet, dels det tänkta uppsåtet och dels situationens roll i upptrappningen av våldsanvändningen i samhället. Då aktörerna på det här området ofta är hårt kriminellt belastade framstår åtgärden dessutom som ett hjälpmedel i den totala brottsbekämpningen. Mot den bakgrunden är det väsentligt att straffskalan bestäms så att polisens resurser, på alla områden, kan användas till fullo i avsikt att minimera en negativ utveckling på området. Detta bör ges regeringen till känna.