Motion till riksdagen
2008/09:Ju235
av Per Svedberg (s)

Våldet i samhället


s3034

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utarbeta en handlingsplan för att skapa ökad uppmärksamhet om våldsutvecklingen i samhället.

Motivering

Alla kan notera våldet i samhället. Forskarna tvistar om våldet ökar eller om det verkar så därför att media speglar våldet i ökad utsträckning.

Med den samhällsutveckling vi haft de senaste 20 åren, med ökade klyftor och större segregation i samhället, vore det inte konstigt om detta yttrade sig i ökat våld i samhället.

En stor del av våldet har alltid skett inom ”hemmets väggar” och mellan människor som känner varandra väl. Mäns våld mot kvinnor har troligen inte minskat, trots ökad samhällsdebatt kring det. En debatt har också förts om det så kallade hedersvåldet som utövas inom familjer som känner sig bundna av den så kallade hederskulturen.

Vi behöver en debatt om orsakerna till det ökade våldet i samhället som bottnar i sociala förhållanden och samhällsfaktorer, istället för den förenklade diskussion som ofta bara leder till krav om ökade straff och fler poliser. Oviljan att se orsakerna till våldet i otrygghet och orättvisor är stort, då detta skulle kräva åtgärder mot klassklyftor och sociala orättvisor. Det finns behov av att utarbeta en handlingsplan för att sprida kunskap om våldsutvecklingen i vårt svenska samhälle och dess orsaker.

En förklaringsmodell som det ligger mycket i är att många ungdomar som inte ges rimliga livschanser och vars resurser inte tas till vara i samhället skapar sig en identitet genom att vara bäst på något – att vara bäst på att ”stå utanför”, vara annorlunda och nå respekt genom att bryta mot gängse normer.

Ett samhälle där våldet utvecklas är dåligt för alla och skapar en total otrygghet. Risken är stor att människor i en mer stabil situation försöker skydda sig med hjälp av ökad repression, mer tekniska skydd och fler fängelser, vilket kommer att leda till stora negativa konsekvenser då det inte angriper grundorsakerna till denna samhällsutveckling.

Mäns våld mot kvinnor har mer sammansatta orsaker, som maktstrukturer och ojämlika förhållanden mellan kvinnor och män. Detta våld påverkas också av sociala och psykologiska situationer och förhållanden.

En långsiktig lösning på våldet finns inte att söka i ökade straff, fler fängelser, mer teknisk kontroll och fler poliser. Lösningarna måste sökas i de samhällsförhållanden, sociala förhållanden och ekonomiska skillnader som skapar segregation och utanförskap. Det behövs en ökad debatt om våldet i dess olika former.

Stockholm den 29 september 2008

Per Svedberg (s)