Motion till riksdagen
2008/09:Ju231
av Magdalena Andersson (m)

Pepparsprej i självförsvar


m1373

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillåta pepparsprej i självförsvarssyfte.

Motivering

Många kvinnor känner en oro för att utsättas för någon form av våldsbrott som misshandel, överfall eller rån, och många undviker därför att gå ut själva på kvällen eller om natten. I Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning från 2007 framkommer att kvinnor i betydligt större utsträckning än män anpassar sitt beteende efter otryggheten. 50 procent av kvinnorna i Sverige upplevde en oro för att utsättas för någon form av våldsbrott efter mörkrets inbrott. Över hälften av alla tillfrågade kvinnor svarade att de undvek att gå ut på kvällen, medan bara 17 procent av männen uppgav samma svar.

I ett värdigt samhälle har alla människor rätt till personlig integritet och trygghet. Alla ska känna att polisen är ett skydd för dem, att rättsväsendet försvarar de utsatta och att det finns ett skyddsnät för dem som drabbas av våld och övergrepp. Mycket kan göras för att underlätta för kvinnor att känna sig trygga i samhället och för att förebygga våld mot kvinnor. Att tillåta innehav av pepparsprej i självförsvarssyfte kan för många kvinnor innebära ett verktyg för att inte behöva leva i oro.

Rätten att inneha pepparsprej och annan skyddssprej är reglerat i vapenförordningen (1996:67). I dag likställs det i vapenlagen (1996:67) med skjutvapen. I vapenlagen 1 kap. 3 § punkt e står det: ”Vad som sägs om skjutvapen gäller också tårgasanordningar och andra till verkan och ändamål jämförliga anordningar.” Det fordras alltså polismyndighetens tillstånd att få ha sådana anordningar. Att föra in dem i landet kräver införseltillstånd, som också ges av polismyndighet. Tillståndsgivningen är mycket restriktiv.

Vapenlagen bör skilja på skjutvapen och skyddssprej samt pepparsprej eftersom de inte går att likställa. Lagen måste vara tydlig och skriven så att kvinnor som önskar inneha pepparsprej i självförsvarssyfte tillåts det. För att kvinnor ska känna sig tryggare i vardagen och inte behöva begränsa sin rörelsefrihet krävs en lagändring av vapenlagen. Pepparsprej är ett viktigt redskap för de kvinnor som känner att deras vardag skulle bli tryggare vid ett sådant innehav.

Stockholm den 30 september 2008

Magdalena Andersson (m)