Motion till riksdagen
2008/09:Ju222
av Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Bistå nödställd


m1169

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett straffrättsligt ansvar för underlåtenhet att bistå nödställd.

Motivering

Det finns i svensk rätt i dag ingen allmän skyldighet att bistå personer som befinner sig i livsfara eller i allvarlig fara för sin hälsa. Under vissa speciella omständigheter kan den som iakttar ett pågående allvarligt brott och som har möjlighet att larma polis eller annan, men underlåter att göra det, straffas för underlåtenhet att avslöja brott. I speciallagstiftning finns också vissa skyldigheter, t.ex. att varna och larma vid brand och att stanna kvar på plats om man har haft del i uppkomsten av en trafikolycka.

Jag anser att det bör införas ett straffrättsligt ansvar för den som underlåter att tillkalla hjälp eller att försöka rädda eller på annat sätt bistå en nödställd person som befinner sig i allvarlig fara för liv eller hälsa. I ringa fall skall dock inte dömas till ansvar, och inte heller om ett ingripande inte kunde ske utan fara för den ingripande eller någon annan.

I tidigare behandling av motsvarande förslag har justitieutskottet bland annat uttalat att det sannolikt finns ett stöd i det allmänna rättsmedvetandet för att straffrättsligt reglera underlåtenhet att bistå nödställd. Justitieutskottet har också uttalat att det kan finnas ett värde i att samhället bekräftar den allmänna moraliska skyldighet som finns att hjälpa någon som befinner sig i en nödsituation.

Den 6 september i år blev en ung flicka i Södertälje attackerad på vägen hem med sin pojkvän och en kompis. Efter ordväxling sprang ett gäng på cirka 20 personer mot henne. De kastade pojkvännen och väninnan över ett staket och sparkade den unga flickan medvetslös. Då räddades hennes liv av att sex unga killar vågade ingripa med fara för sina egna liv. Detta är bara ett exempel av många på att det finns människor med civilt kurage, men tyvärr finns det allt för många exempel på motsatsen.

Dessa unga killar föregick med gott exempel för hela Sverige, trots att man enligt lag inte är skyldig att ingripa. Jag anser att svensk lagstiftning bör säkerställa att människor efter bästa förmåga är skyldiga att hjälpa nödställda.

Senast man utredde frågan kring skyldighet att bistå nödställda var för över tio år sedan. Jag anser att frågan bör ses över igen.

Stockholm den 26 september 2008

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)