Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om etiska riktlinjer för Sveriges poliskår.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om undervisning i humaniora för polisen.
Polisyrket har en särställning i samhället, inte minst eftersom det är den enda yrkeskategorin, vid sidan av militären, som äger befogenhet att bruka våld när situationen så kräver. Detta kan upplevas som att arbeta i skärningspunkten mellan juridik och etik. Varje polis upplever detta, då han eller hon i sin tjänsteutövning ska fatta beslut och agera i gränslandet mellan juridik och etik. Detta medför ett stort ansvar och ställer höga krav på stora kunskaper i etikämnet och innebär också att varje duktig polis karaktäriseras av ett väl genomtänkt etiskt förhållningssätt, en hög moral och, inte minst, en stark personlig integritet och mänsklig mognad.
För flera yrkesgrupper, exempelvis journalister, finns det etiska riktlinjer framtagna. Sveriges poliskår saknar dock etiska riktlinjer. Att ta fram ett sådant material vore i allra högsta grad befogat.
En särskild introduktionskurs i humaniora tillsammans med en kurs i etik skulle dessutom bättre förbereda poliserna inför de svåra situationer som kan uppstå under tjänsteutövningen. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.