Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en eventuell ny polishögskola bör förläggas i Borås.
Polisbristen fortsätter att vara ett stort problem ute i samhället som med regeringens politik på området nu håller på att åtgärdas. Stora deltidspensioneringar gör dock att nettotillskottet av poliser blir relativt lågt. Människor upplever i allt mindre utsträckning att polisen är garant för trygghet och säkerhet.
För att bygga den svenska poliskåren stark och kunna återfå medborgarnas fulla förtroende behövs ytterligare en polishögskola i Sverige som kan nyutbilda och kompetensutveckla poliser i medborgarnas tjänst.
Den polishögskolan bör placeras i det befolkningstäta Västsverige, som har en god rekryteringsbas och en mycket god tillgång på polisiär lärarkapacitet. Det går i dag att studera till polis i såväl södra Sverige (Växjö), norra Sverige (Umeå) som i huvudstadsregionen (Solna). Att det inte finns en enda utbildningsort på västsidan är anmärkningsvärt. Med Halland och Värmland inräknade i det primära upptagningsområdet talar vi om ett område med över 2 miljoner invånare.
När etableringen av den tredje högskolan var aktuell presenterade Högskolan i Borås ett väl genomarbetat förslag, som väl anknyter till dess ambition att bli Sveriges första professionsuniversitet, på hur en polisutbildning skulle kunna bedrivas i västra Sverige. Inte minst genom sitt samarbete med Göteborgs universitet lyckades Högskolan i Borås ta fram ett mycket attraktivt koncept. Förslaget var att skolan skulle placeras i Borås, vilket stöddes av Västra Götalands polisdistrikt och Västra Götalandsregionen. Före detta utredaren Agneta Stark menade i sin slutrapport om polisutbildningens reformering att Högskolan i Borås hör till de fyra lärosäten, av fjorton sökande, som bör bli högskola. I dag finns en polisutbildning på distans i Borås; detta är en bra början men det behövs en fjärde polishögskola i Sverige och denna bör placeras i Borås.