Motion till riksdagen
2008/09:Ju208
av Mats Gerdau (m)

Samma gallringstid för böter och ungdomstjänst


m1075

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att gallringstiden för ungdomstjänst ska likställas med bötespåföljd, dvs. fem år.

Motivering

År 2007 lagfördes 14 800 ungdomar i åldrarna 15–17 år (domar: 5 600, strafförelägganden: 3 800, åtalsunderlåtelse: 5 400). 2 200 av de 5 600 dömda fick ungdomstjänst, 1 600 böter och 1 600 ungdomsvård. 72 dömdes till sluten ungdomsvård.

Mest ökade lagföringarna för brott mot trafikförordningen, narkotikabrott, rattfylleri och smugglingsbrott. Hur många som lagförs för dessa typer av brott påverkas i hög grad av polisens och övriga myndigheters insatser, till exempel ökade kontroller. Men även stölder är vanliga ungdomsbrott. Var tredje ungdom som lagfördes hade begått något sådant brott. Andra vanliga brott är misshandel och olovlig körning.

Det är positivt att ungdomstjänst fått ett stort genomslag och att färre får böter. Ungdomstjänst uppfattas som ett rättvisare och bättre straff av ungdomarna. I motsats till böter riskerar det inte att ge dem skulder som försvårar för dem i framtiden. Det är dessutom viktigt att straffet blir en direkt konsekvens när ett brott begåtts, inget man kan ”köpa sig fri” från genom att bara betala böter.

Men det finns oroande signaler från åklagare och domare att ungdomar nu har börjat föredra böter framför ungdomstjänst. Ungdomarna har uppmärksammat att de finns kvar i belastningsregistret i tio år efter en dom till ungdomstjänst, jämfört med fem år vid böter. Utifrån detta perspektiv tjänar ungdomarna alltså på bötesstraff framför ungdomstjänst. Eftersom det blivit allt vanligare att arbetsgivare kräver utdrag ur belastningsregistret vid anställning, kan den unges möjlighet att få arbete försvåras under många år efter domen till ungdomstjänst.

Jag tycker att gallringen från belastningsregistret ska göras efter samma tid, oavsett om straffet är böter eller ungdomstjänst och i dagsläget vara 5 år. Detta för att ge unga kriminella en chans att snabbare komma på fötter och etablera sig i vuxenvärlden, på rätt sida om lagen.

Stockholm den 18 september 2008

Mats Gerdau (m)