Motion till riksdagen
2008/09:Ju201
av Magdalena Andersson och Finn Bengtsson (m)

Lag om gromning


m1034

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för att förebygga gromning.1

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om lagstiftning mot gromning.

1 Yrkande 1 hänvisat till UbU.

Motivering

Internet har skapat helt nya möjligheter att komma i kontakt och utveckla relationer med andra personer. Nätet är fantastiskt på många sätt, men där förekommer också högst ovälkomna och oönskade aktiviteter. Det ger människor stora möjligheter att agera anonymt och också ljuga om sin egen person. Internet utgör också, utöver att fungera som ett positivt redskap för etablering av kontakter och relationer, en arena för vuxna som med sexuella motiv vill komma i kontakt med barn. Företeelsen gromning, vuxna som söker sexkontakter med barn via Internet, är ett växande och omfattande problem. Nät­pedofili, eller i lindrigare form nätförförelse, handlar om vuxna som med sexuella baktankar söker kontakt med minderåriga på nätet. Ofta under lika falska identiteter som förespeglingar.

Ett möte mellan två personer i cyberrymden där allt till en början verkar oskyldigt, kan snabbt förvandlas till en mardröm. En till synes sympatisk kille eller tjej kan istället visa sig vara någon som är ute efter unga flickor och ibland också pojkar i syfte att förmå dem till att exempelvis ”prata” sex, visa brösten, skötet eller hela kroppen i webbkameran, ha cybersex och ibland fysiska möten. Det är numer inte ovanligt att unga människors liv på nolltid slås i spillror, kanske genom en lite för utmanande bild som hamnat på nätet, en posering i webbkameran eller genom ett chattinlägg. En enda knapptryckning kan förvandla en person från okänd till ökänd. På Internet finns ingen ångerknapp, allt kan spridas och kopieras innan man själv ens hinner blinka.

För oss är problemet med gromning uppdelat i två delar, det handlar dels om barns och ungdomars hanterande av Internet, dels om de vuxna som ägnar sig åt gromning. Vi anser därför att det krävs en lag för att komma åt den alldeles speciella problematiken gromning. Därutöver krävs att barn och unga får den undervisning om säkerhet på Internet som de behöver för att själva kunna skydda sig. Det sker i många fall, men tyvärr inte alltid. Sådan undervisning bör därför införas i läroplanen för grundskolan. Även om gromning på sistone har kommit att uppmärksammas i skolvärlden finns det anledning att vid kommande revideringar av läro- och kursplaner överväga om undervisning om sådana faror som är förknippade med Internetkontakter med vuxna främmande människor bör införas som ett obligatoriskt moment inom ramen för något skolämne.

Dessutom bör övervägas om Internettjänstleverantörer på olika sätt kan uppmuntras att i större utsträckning än i dag verka för bättre övervakning och striktare användarregler. En tredje sätt att bidra till stärkt skydd för barn och ungdomar är att involvera polisen mer, genom att exempelvis samla och sprida kunskap om företeelsen.

Flera länder har redan lagstiftat mot gromning, däribland Storbritannien, USA och Kanada. I Finland kommer gromning troligen att kriminaliseras under 2009. Lagarna varierar i de länder som kriminaliserat gromning, men den bärande tanken i samtliga är att förbjuda inte bara regelrätta kontakter utan även kontaktförsök om syftet är sexuellt. Sverige bör snarast införa en lag om gromning. Där ska framgå att det ska vara straffbart att ha kontakt med barn om syftet är att begå sexualbrott.

Stockholm den 16 september 2008

Magdalena Andersson (m)

Finn Bengtsson (m)