Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en effektiv lagstiftning för att skydda barn.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en kontinuerlig uppföljning av lagstiftningen.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om skolans ansvar i det förebyggande arbetet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om stöd och hjälp till gärningsmännen.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av fler undersökningar och bättre kunskap i frågan.
Internet har skapat helt nya möjligheter för människor att mötas och kommunicera. Merparten av all kommunikation är positiv och skapar möjligheter för människor till kontakt och möten, men tyvärr finns det också negativa sidor av den anonymitet som kommunikation via Internet möjliggör. Att vuxna tar kontakt med barn via Internet i sexuella syften är ett alltmer uppmärksammat problem. Enligt en kartläggning från Brottsförebyggande rådet (Brå) svarade nästan 40 % av flickorna i årskurs 9 att de fått sexuella förslag på Internet från vuxna som de inte kände. Många kontakter leder också till olika typer av sexualbrott, skriftligen över Internet men också vid en fysisk träff.
Vi är helt överens med regeringen om behovet av en ny lagstiftning för att bättre skydda barn och ungdomar som utsätts för kontakter i sexuella syften, företrädesvis på Internet men även i andra sammanhang, och vi välkomnar därför förslaget.
För barns trygghet är det angeläget med en lagstiftning som verkligen fungerar och som är effektiv. Endast då kan den fungera preventivt och avskräcka potentiella förövare. Barnens trygghet måste värnas, och det gör man med en lagstiftning som faktiskt också leder till fällande domar. Utredningen som ligger till grund för propositionen pekar på behovet av en skärpt lagstiftning och föreslår att det ska vara straffbart för en vuxen att ta kontakt med ett barn i syfte att begå brott enligt 6 kap. brottsbalken. Vi tycker utredningens förslag är bra men inser de svårigheter med bevisning som kan uppstå med en sådan formulering av lagen, som då riskerar att bli verkningslös. En verkningslös lag ger inte något bra skydd för barn. En lag som är effektiv fungerar också avskräckande och det är det bästa skyddet för barn.
En kriminalisering av händelser som inträffar innan ett övergrepp har begåtts ger en signal till barn att de inte behöver ha blivit utsatta för något, exempelvis ofredande eller övergrepp, för att det den vuxne gör ska vara fel eller olagligt. Även om barnet bara har misstankar om att det kommer att bli utsatt för något eller känner obehag inför ett fysiskt mötet kan det vara anledning för det att informera en annan vuxen eftersom även förberedelser av ett sammanträffande kan vara straffbart. På så sätt kan brott förhindras.
Det är viktigt när en ny lagstiftning införs att den följs upp och utvärderas för att man ska kunna upptäcka eventuella luckor i lagen och täppa till dem. Vi anser därför att man kontinuerligt bör se över lagen så att den skapar ett verkligt skydd för barn, vilket är syftet med den.
Kontakter mellan ungdomar som är nära varandra i ålder och mognad och där det bygger på frivillighet från båda sidor ska inte omfattas av lagstiftningen, precis som det sägs i regeringens förslag. Det är viktigt att den nya lagstiftningen inte leder till att det skapas osäkerhet bland ungdomar om vad som är straffbart och inte, eftersom denna osäkerhet kan påverka deras sexuella utveckling på ett negativt sätt. Därför är det viktigt med information och utbildning riktad till barn och ungdomar om vad lagen innebär. Det är också viktigt med en bra sex- och samlevnadsundervisning i skolan så att ungdomar känner sig trygga med vilket sexuellt beteende som är tillåtet och vilket som är straffbart. De ska inte behöva känna sig osäkra på vad som är okej och vad som inte är det.
Minst lika viktigt som att kriminalisera förberedelser till brott är att agera förebyggande för att undvika dessa försök till brott. När det gäller det förebyggande arbetet har framför allt föräldrar och skolan en viktig roll men även de som levererar webbplatser som ungdomar använder har ett stort ansvar. Polisens arbete är också centralt.
Det absolut viktigaste för att undvika att barn blir utsatta för ovälkomna kontakter är att medvetandegöra barn om de risker som finns på Internet samtidigt som man också stärker deras självkänsla. I utredningen beskrivs hur vissa grupper av ungdomar är mer utsatta än andra, och det är viktigt att rikta sig speciellt till dessa grupper. Barn med låg självkänsla och som kanske känner sig ensamma är mer utsatta än barn som mår bra, är trygga och har goda relationer.
Skolan har en viktig roll när det gäller att stärka barns självkänsla och ta upp frågor om vad som är rätt och fel, vad som inte är okej för barn att utsättas för och att förmedla till barnen deras möjlighet att sätta gränser och säga nej. Det gäller både på nätet och i övriga sammanhang där barn befinner sig och kanske träffar vuxna som de inte känner.
Det är viktigt att barn och ungdomar har tillräckligt med kunskaper och framför allt att de stärks i sin självkänsla för att våga säga nej till en vuxenkontakt som de inte upplever som önskvärd. De måste också vara medvetna om de ”metoder” som vuxna som tar kontakt i syfte att begå brott, använder sig av. Exempel på sådana metoder är att använda en falsk identitet, att utge sig för att ha samma intressen eller åsikter som barnet eller att vara väldigt förstående när ett barn inte mår bra. För att kunna erbjuda barnen relevant information är det viktigt att kartlägga metoderna som används.
Föräldrar har en mycket viktig roll i att lära sina barn hur Internet används på ett bra och riskfritt sätt. Ett problem i sammanhanget är att vuxna ofta saknar kunskap om vad barnen gör på Internet och vilka sidor de besöker. Det är viktigt för föräldrar att visa intresse för sina barns Internetanvändande. Det är också viktigt med vuxennärvaro på de Internetsidor som barn använder sig av. Precis som det finns ”föräldrar på stan” är det viktigt med ”föräldrar på nätet” för att barn ska känna sig trygga och inte riskera att utsättas för ovälkomna kontakter eller riskera att bli utsatta för brott. Vuxennärvaro på nätet innebär också att föräldrar får kunskap om hur ungdomars Internetvärld ser ut. Ett sätt att öka föräldrars kunskap om de faror som finns med barns och ungdomarnas Internetanvändande kan vara att frågan tas upp på olika föräldrastödskurser och i studiecirklar i föräldraskap. Det är inte alltid lätt för föräldrar att veta karaktären på olika webbplatser som barn använder eller vad de faktiskt ägnar sig åt när de sitter framför datorn.
Lärare och annan personal som jobbar i skolan har en viktig roll i att ta upp frågor som rör Internetanvändande och se till att alla barn och ungdomar har tillräckligt med kunskaper om risker på nätet. Det är viktigt att lärare själva har tillräckliga kunskaper i ämnet och att de får fortbildning i frågorna för att på ett trovärdigt sätt kunna prata med barn om deras Internetvanor. Hur kommunikationen på Internet ser ut och vilka sidor barn och ungdomar besöker förändras ständigt. Därför behöver lärare och andra som jobbar med barn kontinuerlig fortbildning. Polisen eller annan myndighet som har till uppgift att kartlägga gärningsmännen och deras metoder behöver vara en del av denna fortbildning så att kunskapen förs vidare till dem som jobbar med barn. För att barn ska våga ta upp sina funderingar kring dessa frågor och berätta om att de blivit utsatta för kontaktförsök som känns obehagliga är det viktigt att de känner att de vuxna ”vet vad de pratar om”, att de vuxna har tillräcklig kunskap för att kunna förstå. Skolan har också en uppgift i att lära barn att förhålla sig kritiska i sitt Internetanvändande. Skolverkets uppgift bör vara att se till att alla elever får ta del av information kring Internetanvändande och att de får utbildning i dessa frågor. Som det nu är ser det olika ut på olika skolor. Skolverkets uppgift skulle också kunna vara att sprida goda exempel, t.ex. kampanjer som har varit framgångsrika.
Som beskrivs i regeringens förslag pågår det en hel del förebyggande arbete. Medierådet bedriver en kampanj riktad till barn för att visa på Internets fördelar samtidigt som man erbjuder verktyg för säkrare användning. I kampanjen ingår också att sprida kunskap till föräldrar och till personal inom skolan.
Frivilligorganisationernas arbete är angeläget både när det gäller att samla kunskap om förövarna och att genomföra informationskampanjer riktade till både barn och vuxna. Som ett exempel på viktiga kampanjer kan Rädda Barnens utbildningsinsats Private Property nämnas. Ett annat är Ecpats ständigt pågående arbete med att förhindra att barn exploateras sexuellt och utsätts för sexuella övergrepp.
Som det beskrivs i propositionen bedriver polisen ett viktigt arbete när det gäller att kartlägga förövarna och i tid förhindra att brott begås. De poliser som jobbar med dessa känsliga frågor behöver tillräckligt med kunskaper för att kunna hantera frågorna på ett respektfullt sätt gentemot de barn som blivit utsatta eller riskerar att bli utsatta för vuxnas övergrepp. Samarbete mellan polisen och leverantörer av webbplatser pågår och det är angeläget att det fungerar. Kontakter via Internet sträcker sig över hela världen, och eftersom nätverk av vuxna som planerar sexuella övergrepp mot barn inte följer nationsgränser behöver polisen samarbeta med polis i andra länder för att avslöja dessa nätverk.
Det är viktigt att leverantörer av Internetsidor tar ansvar för att förhindra att kränkningar och brott begås på webben. Det finns exempel på att branschen har tagit egna initiativ för att tillsammans ta fram etiska riktlinjer. Ett sådant exempel är Bitos där medlemsföretagen har möjlighet att få sina sidor certifierade om de uppfyller vissa kriterier. Staten bör uppmuntra och trycka på så att branschen tar ett stort ansvar för säkerheten på nätet. En listning av certifierade sidor vore ett bra stöd för föräldrar att få kunskap om lämpliga och olämpliga webbplatser.
Som RFSL påpekat i sitt remissvar angående blockering av ”olämpliga” webbplatser är det viktigt att seriösa webbplatser om ungdomars sexualitet, t.ex. deras egen sajt, QX och RFSU:s sidor, inte omfattas av någon blockering. Dessa webbplatser är viktiga för många ungdomar som funderar på sin sexuella identitet och som söker information och kontakt.
Det är förvånande att regeringen, när man pratar om förebyggande åtgärder, inte med ett ord nämner något om vad man vill göra för att undvika att vuxna människor begår dessa brott. Vi menar att man bör erbjuda hjälp till presumtiva förövare. Det behövs ställen dit de kan vända sig, t.ex. mottagningar och jourtelefoner. Det är också viktigt att de som har begått brott får behandling i samband med straffet för att undvika att de upprepar handlingarna. Det är viktigt med tillgänglig information om vart man vänder sig om man vill ha hjälp och att det finns resurser för att erbjuda denna hjälp. Att erbjuda hjälp till förövarna handlar om att se grundorsaken till problemet.
Lagförslaget bygger på en utredning om barn och ungdomars kontakter på Internet som gjordes av Brottsförebyggande rådet under 2006. Det är angeläget med fler utredningar och bättre kunskap i frågor som rör barns Internetanvändande och de risker de utsätts för i samband med det. Det är också viktigt med kunskap om gärningsmännen och vilka metoder de använder. I dagsläget saknas svensk forskning kring vilka förövarna är, hur stort antal personer det handlar om och vilka metoder de använder. För att kunna arbeta mot problemet är det viktigt med kunskap i dessa frågor.