Motion till riksdagen
2008/09:Ju2
av Carina Hägg m.fl. (s)

med anledning av skr. 2007/08:167 Handlingsplan mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål


s3033

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige ska ha tillträtt Europarådets konvention mot trafficking senast den 1 juli 2009 då Sverige blir ordförande i EU.

Motivering

Europas länder är destinationsländer, transitländer och ursprungsländer för människohandel. Trafficking för sexuella ändamål är nära sammankopplad med prostitution och kan benämnas sexslaveri. Frågor som vi drivit hårt även när det blåst hård motvind. Men samtidigt kan vi konstatera att arbetet också lett till framsteg. Ett engagemang som bidragit till konventionen mot trafficking. Vid Europarådets tredje toppmöte mellan regerings- och statschefer i maj 2005 undertecknade Sverige den nyöppnade konventionen om bekämpning av människohandel (CETS 197). Europarådets parlamentariska församling hade i sitt yttrande tidigare samma år med tillfredsställelse noterat att konventionen anger människohandel som ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

I frågan om Sveriges tillträde till Europarådets människohandelskonvention konstaterade utrikesutskottet i betänkande 2007/08:UU6 Verksamheten inom Europarådet under 2007 att den dåvarande regeringen den 20 december 2005 beslutade om direktiv till en översyn av bestämmelsen om människohandelsbrott m.m. (dir. 2005:152). I uppdraget ingick att analysera frågan om Sveriges anslutning till Europarådets människohandelskonvention och vilka lagändringar som i så fall kan krävas. Vid senare tillfällen har beslutats om tilläggsdirektiv till utredaren samt förlängd utredningstid (dir. 2006:78 samt dir. 2007:88). Utredningen om människohandel m.m. överlämnade den 22 april 2008 sitt betänkande Människohandel och barnäktenskap – ett förstärkt straffrättsligt skydd (SOU 2008:41). Regeringen redovisar i den skrivelse som nu behandlas att Sverige har undertecknat konventionen mot människohandel och att förberedelser för anslutning till konventionen pågår i Regeringskansliet. Utskottet anser att en snar ratifikation av konventionen är önskvärd. När utredningen nu föreligger är det därför angeläget att nödvändiga nationella förberedelser genomförs så fort som möjligt. Socialdemokraterna, Vänster-partiet och Miljöpartiet tillförde betänkandet ett särskilt yttrande.

Det har nu gått 2½ år sedan det svenska undertecknandet, och ratificeringen fortsätter att dröja. Detta trots att det enbart krävs en begränsad lagändring för att Sverige ska kunna tillträda konventionen. Närmare bestämt en lagändring i 9 kap. 16 § sekretesslagen (1980:100) i syfte att skydda uppgifter om offrets privatliv under ett domstolsförfarande. Sverige är nu ordförande i Europarådets ministerråd och har ett extra ansvar för arbetet med tillträdande och övervakningsmekanismen Greta. Det är bekymmersamt att ordförandelandet i Europarådet inte klarat av sin egen ratificering.

Albanien, Österrike, Bosnien och Hercegovina, Bulgarien, Kroatien, Cypern, Malta, Danmark, Frankrike, Georgien, Moldavien, Rumänien, Norge och Slovakien ingick i den grupp av 14 länder som ratificerade konventionen mot människohandel och trafficking och som den 30 januari precenterade en gemensam deklaration, 1016/2.1, inför konventionens ikraftträdande. Slovakiens utrikesminister Jan Kubis välkomnade ikraftträdandet av Europarådets konvention, Convention on Action against Trafficking in Human Beings. Sedan dess har ytterligare länder anslutit sig.

Den svenska delegationen till Europarådet var initiativtagare till uppvaktning av företrädare för regeringen. Uppvaktningen genomfördes av riksdagsledamöter, där vi hävdade att ratificeringen av Europakonventionen om bekämpning av människohandel skulle prioriteras av regeringen. Vi välkomnade att ett löfte gavs om att konventionen skall ratificeras under innevarande mandatperiod. Men det kan medföra ytterligare försening, och det kan vi inte acceptera.

Konventionen är öppen för medlems- och observatörsländer, men även länder utanför den kretsen kan såväl signera som ratificera konventionen. Vi ser det som viktigt att även EU (EG) tar vara på sin rätt att tillträda konventionen. Som kommande orförandeland i EU ingår Sverige nu i den s.k. trojkan. Den svenska Europarådsdelegationens presidium samtalade med svenska EU-parlamentariker sommaren 2008 bl.a. kring denna fråga. En slutsats är att det skulle bli ytterligt besvärande om ratificering inte skett innan det svenska EU-ordförandeskapet. Att vi själva har ratificerat konventionen är självfallet en förutsättning för att Sverige ska kunna driva på den europeiska men även den internationella processen. Sverige skall enligt vår mening ha tillträtt konventionen senast den 1 juli 2009 då Sverige tillträder som ordförandeland för EU.

Stockholm den 25 september 2008

Carina Hägg (s)

Michael Hagberg (s)

Morgan Johansson (s)

Carina Ohlsson (s)

Björn von Sydow (s)