Motion till riksdagen
2008/09:Fö231
av Karin Nilsson (c)

Försvarsmaktens musikkårers framtid


c322

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att försvarsmusikens framtid bör utredas och avgöras på nationell politisk nivå.

Motivering

Försvarsmusikens framtid bör utredas och avgöras på politisk nivå och inte av ÖB eller internt inom Försvarsmakten. Det har tagits avvecklingsbeslut inom Försvarsmakten som inte har kunnat ifrågasättas eftersom det saknats politiskt inflytande och politiskt beslutade måldokument för försvarsmusiken.

Denna fråga har både försvarspolitiska och kulturpolitiska aspekter, och den bör därför avgöras av regering och riksdag i en samlad bedömning. Frågan om politisk organisatorisk tillhörighet bör också prövas, Försvarsmakten eller Kulturdepartementet, samtidigt som olika organisatoriska förslag för hela försvarsmusiken i övrigt bör utredas.

Marinens Musikkår i Karlskrona är unik. Det är den enda professionella militärmusikkår som finns kvar inom Försvarsmakten, som är anpassad till insatsförsvar och som kan sändas ut till trupper i fält, som t.ex. till den internationella insatsstyrkan i Kosovo.

Musikkåren har anor från 1682 och ska betraktas som en nationell resurs. Marinens Musikkår medverkar vid audienser och statsceremoniella insatser i Stockholm och andra militära ceremonier i hela landet. Musikkåren har också haft produktioner för barn och ungdomar och medverkat i välgörenhetsprojekt i det civila samhället. Det finns utrymme att utöka de nationella uppdragen.

Sverige har flera nivåer och avtal inom försvarsmusiken. Det finns olika alternativ för att effektivisera Försvarsmaktens nuvarande resurser genom strukturering och samordning av de samlade nationella resurserna, utan att för den skull centralisera verksamheterna till Stockholm.

Anpassas även Armens Musikkår och Flygvapnets Musikkår, enligt gällande svenska regler för insatsförsvar, så har Sverige tre professionella kårer som representerar våra tre vapenslag att jämföra med Finlands tolv, Norges fem och Danmarks tre.

Jag vill med denna motion göra regeringen uppmärksam på behovet av att försvarsmusikens framtid bör utredas och avgöras på nationell politisk nivå. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 2 oktober 2008

Karin Nilsson (c)