Motion till riksdagen
2008/09:Fi5
av Tomas Eneroth m.fl. (s)

med anledning av prop. 2008/09:73 Överlåtelse av aktier i Venantius AB till AB Svensk Exportkredit samt åtgärder för förstärkt utlåning från AB Svensk Exportkredit och Almi företagspartner AB


s81006

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med förslag om ett småföretagarpaket i enlighet med vad som anförs i motionen.

Motivering

Regeringen föreslår att riksdagen bemyndigar regeringen att överlåta statens aktier i Venantius AB till AB Svensk Exportkredit, tilldela AB Svensk Exportkredit ett kapitaltillskott om högst 3 miljarder kronor, tilldela Almi Företagspartner AB ett kapitaltillskott om högst 2 miljarder kronor samt att för 2008 höja ramen för utgiftsområde 24 Näringsliv med 5 miljarder kronor och öka det under utgiftsområde 24 Näringsliv uppförda anslaget 38:18 Kapitalinsatser i statliga bolag med detta belopp. Vidare föreslås att regeringen bemyndigas att vidta de åtgärder i övrigt som krävs för att genomföra överföringen av statens aktier i Venantius AB till AB Svensk Exportkredit.

Vi välkomnar att regeringen nu lägger en proposition i enlighet med vad vi socialdemokrater sedan tidigare har föreslagit. Men detta förslag räcker inte. Jobbkrisen kräver breda satsningar.

Tecknen på en ekonomisk avmattning har varit tydliga sedan årsskiftet. Trots detta valde regeringen att lägga en vårbudget som var kliniskt ren från investeringar i jobb. Regeringen baserade också höstens budget på orimligt optimistiska prognoser. Dessutom har konjunkturen försämrats sedan budgeten presenterades.

Regeringens ekonomiska politik vilar på prognoser om oförändrad sysselsättning framöver. I motsats till detta väntar sig exempelvis Riksbanken och Konjunkturinstitutet 100 000 färre jobb under de kommande två åren. Samtidigt blir varslen allt fler för varje vecka, och konkurserna rusar i höjden – något som också väntas fortsätta under 2009.

Regeringens proposition är ett första erkännande om att den politik man presenterat i sin budget och de prognoser som budgeten vilar på är överspelade. Därför krävs bredare insatser.

Ett stimulanspaket måste sjösättas för att inte jobbkrisen ska förvärras ytterligare. Den akuta ekonomiska krisen kräver ytterligare investeringar i jobb och framtidstro. Särskilt angeläget är det att stärka svenska småföretags konkurrenskraft. De blir allt viktigare för sysselsättningen, och allt större andel av de nya jobben skapas i de mindre företagen. Vi vill därför att riksdagen begär av regeringen att den snarast återkommer med ett småföretagarpaket. Till att börja med bör detta innehålla en generell sänkning av arbetsgivaravgiften för de mindre företagen. Den höjning av arbetsgivaravgiften som regeringen genomförde har gjort det dyrare att anställa och ytterligare försvårat situationen för särskilt de mindre företagen med två till tre anställda. Regeringens företagarpaket bör också innehålla investeringar i entreprenörskap med en trygghetsgaranti som kan underlätta övergången mellan anställning och företagande, stöd till exportrådgivning och investeringsfrämjande samt investeringar i de mindre företagens forskning och utveckling. Det är avgörande att jobbkrisen möts med såväl snabbt verkande åtgärder som med mer långsiktiga åtgärder som kan vässa företagens konkurrenskraft inför nästa högkonjunktur. Vi vill också gärna se en särskild branschsatsning på företag i de branscher som hittills drabbats hårdast av jobbkrisen och där behoven är som allra mest akuta. Det kan t.ex. handla om insatser till underleverantörerna inom fordonsindustrin. Slutligen bör ett småföretagarpaket innehålla en kraftfull satsning på bristyrkesutbildning och matchning. Detta bör, precis som övriga delar av småföretagarpaketet, genomföras i nära dialog med företagen själva i syfte att säkra företagens kompetensförsörjning.

Stockholm den 13 november 2008

Tomas Eneroth (s)

Alf Eriksson (s)

Eva-Lena Jansson (s)

Renée Jeryd (s)

Börje Vestlund (s)

Karin Åström (s)

Krister Örnfjäder (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)