Motion till riksdagen
2008/09:Fi299
av Staffan Anger m.fl. (m)

Svenska ortnamn och belägenhetsadresser


m1826

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att komplettera lagen om lägenhetsregister så att ortnamn kan bevaras.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge fastighetsägaren möjlighet att överklaga en belägenhetsadress.

Motivering

År 1995 infördes lagen om lägenhetsregister som innebär att alla lägenheter ska registreras för att kunna ingå i den registerbaserade folk- och bostadsräkningen. Lagen ersattes i och med regeringens proposition som blev finansutskottets betänkande 2005/06:FiU8 En ny lag om lägenhetsregister.

I finansutskottets betänkande framgår att man ansåg att detta register skulle göra det möjligt att få fram registerbaserad hushålls- och bostadsstatistik, vilket ansågs viktigt för samhällsplanering och forskningssyfte. Tidigare folk- och bostadsräkningar har skett genom att invånare i Sverige fått lämna information genom att fylla i blanketter, varför det kan antas att analys av register är ett effektivare sätt att få fram samma information.

En olycklig konsekvens av en ny lag om lägenhetsregister är att många fastighetsägare, särskilt på landsbygden, fått ortnamnet som ingår i lägenhetens belägenhetsadress ersatt med ett namn som avviker från tidigare hävdvunna gårds- och byanamn. De nya belägenhetsadresserna avviker i många fall även från Lantmäteriverkets officiella kartor som upptar godkända namnformer enligt god ortnamnssed.

Ett ortnamn med ibland flera hundra års historia har ersatts med ett nytt gatunamn och nummer. Att de boende motsatt sig bytet har i många fall inte beaktats.

En del namn har sitt ursprung långt tillbaka i historien och bär spår av det gamla jordbruket eller religiösa platser och är värdefulla delar av vårt kulturarv. Hur platser ska namnges regleras dels i regelverk, dels i svensk lag genom lagen om kulturminnen.

Under Finansdepartementet pågår en utredning (dir. 2007:123 Folkbokföringen i framtiden) som arbetar med frågor som rör belägenhetsadresser och indelning av kommuner, något som ligger nära frågan om ortnamn. Ett sätt att gå tillväga för att stärka skyddet för ortnamnen kan vara att ge finansutskottets utredning tilläggsdirektiv i den riktningen.

Med anledning av vad som framgått av ovanstående bör lagen 2006:378 och dess 25 § ändras så att fastighetsägaren får möjlighet att överklaga 10 § som rör kommunens namnsättning.

Stockholm den 2 oktober 2008

Staffan Anger (m)

Margareta Pålsson (m)

Jessica Polfjärd (m)