Motion till riksdagen
2008/09:Fi264
av Jan Lindholm (mp)

Samhällskostnadsanalyser


mp727

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om samhällskostnadsanalyser.

Bakgrund

När förändringar sker i samhällets utbud av aktiviteter och service påverkas inte enbart en mängd människor utan även den offentliga ekonomin. Ofta anförs den offentliga ekonomin som motiv till förändringar även om orsakerna kan vara andra önskemål om strukturella förändringar. Att spara antas vara ett bra motiv.

Men för medborgarna upplevs inte alltid besparingarna som besparingar för samhället. Ibland förstår man inte heller hur åtgärden går ihop med andra samhällsmål. Det kan exempelvis handla om att den enskilde får längre resor samtidigt som samhället har ett mål att minska utsläppen från trafiken.

Förslag till åtgärd

För att få ett bättre beslutsunderlag och framförallt för att öka möjligheterna att kommunicera beslut med medborgarna så vore det bra med en total samhällsekonomisk kalkyl som grund. Staten bör därför ta fram modeller för att förenkla sådana i olika tänkbara beslutssituationer.

Man kan även tänka sig att använda resultaten från sådana kalkyler som grund för vilka beslut som skall vara tillåtna att ta. Alternativt kan de ligga till grund för en förändrad relation till berörda medborgare.

Om en vårdcentral, en skola eller ett bibliotek läggs ner så påverkas många så att de tvingas resa betydligt längre än tidigare. Dessa personer har valt sin bostad utifrån en viss förutsättning avseende offentlig service. Ofta väljer människor att vid högre ålder bosätta sig så att det vardagliga skall underlättas. Det merarbete som uppstår har då en kostnad, inte för den samhällsaktör som gör förändringen, men väl för dem som drabbas. Skall samhället betala den drabbade för detta inom ramen för sin kalkyl eller skall den drabbade få en skattesänkning motsvarande sin merkostnad? Den typen av frågor kan vara berättigade att ställa.

Riksdagen bör därför ge regeringen till känna som sin uppfattning att det är rimligt att utreda i vilken mån samhällsekonomiska totalkalkyler kan underlätta såväl beslut som kommunikation med dem som berörs och kanske även ge underlag för ekonomisk kompensation för dem som berörs av förändringar i det offentliga åtagandet.

Stockholm den 5 oktober 2008

Jan Lindholm (mp)