Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om införande av de s.k. Teckalkriterierna i upphandlingslagstiftningen.
EU-domstolen har i det så kallade Teckalmålet (C-107/98) konstaterat att upphandlingsdirektiven inte behöver tillämpas om den upphandlande enheten kan visa
dels att den utövar kontroll över den juridiska person motsvarande den som den utövar över sin egen förvaltning (kontrollkriteriet),
dels att denna juridiska person bedriver merparten av sin verksamhet tillsammans med den eller de myndigheter som äger den (verksamhetskriteriet).
Regeringsrätten säger dock i Sysav-domen att ordalydelsen i lagen om offentlig upphandling (LOU) inte ger utrymme för en tolkning som innebär att kommunerna skulle vara undantagna från LOU när de köper tjänster från egna kommunala bolag. Det innebär att kommuner och landsting måste göra formella upphandlingar när de köper varor och tjänster från egna bolag. Reglerna om den kommunala kompetensen försvårar eller omöjliggör i sin tur för de kommunala bolagen att lämna anbud i en sådan upphandling.
Det är inte rimligt att en myndighet, som valt en annan organisatorisk form än förvaltning, inte får handla från sin egen verksamhet utan formell upphandling.
Som direkt följd av EU-domstolens avgörande måste Teckalkriterierna skyndsamt skrivas in i den svenska upphandlingslagstiftningen.