Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av mångfald bland utförare av kommunal verksamhet.
För oss socialdemokrater är det självklart att välfärden ska vara solidariskt finansierad och att människors behov ska styra vårdens utveckling. Därför måste människors rättmätiga krav på tillgänglighet, rimliga väntetider, flexibilitet och kvalitet alltid vara utgångspunkter för vår politik.
Vi socialdemokrater har alltid värnat om den lilla människans möjligheter till ett gott liv, där var och en har möjlighet att själv påverka sin egen vardag. För många människor runt om i landet, inte minst i Jämtlands län, har olika former av kooperativ varit viktig för många att ta makten i sin egen vardag. Genom dessa kooperativ har en enorm kraft från var och en bidragit till en god verksamhet och omsorg samt mångfald inom den offentliga verksamheten, som den traditionella offentliga sektorn inte hade kunnat skapa.
Kommuner och landsting är basen för att ge vård- och omsorgstjänster. Men det finns, både i landet och i vårt län, flera goda exempel på hälsocentraler, läkarmottagningar och äldreboenden som drivs av dem som jobbar där eller av duktiga entreprenörer.
Vår socialdemokratiska regering valde att 2005 börja utreda förutsättningarna för idéburna organisationer, kooperativ och små företag att vara med och utföra välfärdstjänster på uppdrag av kommuner och landsting. Den nya borgerliga regeringen beslutade dock i ett tilläggsdirektiv begränsa uppdraget till att endast kartlägga villkor och hinder.
Kartläggningen visar att koncentrationen till större privata vårdbolag fortsätter och att föreningar och små företag svarar för en mycket liten andel. För de små företagen och kooperativen har det varit och är fortfarande mycket svårt att vara med och konkurrera i upphandlingar.
Under senare år har flera små privata utförare och kooperativ tvingats ge upp efter att ha utsatts för konkurrensupphandling där priset har spelat en avgörande roll. Ett exempel på detta är kooperativet Brismarksgården i Strömsunds kommun. Brismarksgården hade ett mervärde som är svårt för större aktörer att kunna uppnå. Större företag som inte är förankrade i en ort kan inte skapa ett sådant socialt kapital som till exempel ett kooperativ kan. Brismarksgården hade stort stöd från ortsbefolkningen och lokala aktörer och de hade ett bra samarbete med näringslivet på orten. En del företag på orten sponsrade även kooperativet ekonomiskt, och eventuell vinst återinvesterades direkt i verksamheten. Under 2006 upphandlades boendet, och det upphandlingskriteriet som vägdes tyngst var priset och kooperativet förlorade upphandlingen.
Om vården och omsorgen i Sverige ska utvecklas mot mångfald är det viktigt att villkoren för de små företagens, organisationernas och kooperativens medverkan förbättras. LOU (lagen om offentlig upphandling) är idag ett hinder för detta. För att undvika att ett fåtal internationella vårdkoncerner får en dominerande ställning inom svensk sjukvård och slår ut mindre aktörer bör sjukvården undantas från lagen om offentlig upphandling.