Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över lagstiftningen och införa undantag från LOU, så att Teckalkriterierna kan tillämpas även i Sverige.
I en dom från Regeringsrätten den 17 mars 2008 slås fast att Tomelilla och Simrishamns kommuner brutit mot lagen när de utan upphandling överlåtit till det kommungemensamma avfallsbolaget Sysav att hantera kommunernas avfall. Orsaken till domen är att det saknas undantag från lagen om offentlig upphandling i den svenska lagstiftningen. Detta gör det omöjligt att tillämpa de så kallade Teckalkriterierna, som medger undantag från upphandlingsreglerna för företag som på ett visst sätt är knutna till den upphandlande myndigheten. Domen med analys finns beskriven i SKL, cirkulärnummer 08:34 (Sysavmålet och LOU). I korthet anser Regeringsrätten att man inte behöver ta hänsyn till inhouseundantaget, uttryckt genom de så kallade Teckalkriterierna i EG-domstolens praxis eftersom den svenska upphandlingslagstiftningen inte infört något undantag från den allmänna upphandlingsskyldigheten.
Sverige saknar regler för undantag från lagen om offentlig upphandling (LOU). Det gör att kommuner och landsting kan tvingas upphandla egna verksamheter som de valt att driva i bolagsform. Om riksdagen inte ändrar lagstiftningen, tvingas kommuner och landsting att upphandla sina egna verksamheter om de valt att driva dem i bolagsform. Det skulle kunna innebära att kommunerna tvingas omvandla kommunala bolag till förvaltningar eller att driva bolagen i kommunförbunden i stället. Detta kan få långtgående konsekvenser för hela kommunsektorn.
Flera andra EU-länder, däribland Finland, har infört regler om Teckalkriterierna i lagstiftningen för att LOU inte ska tillämpas på upphandling från enheter som formellt är fristående men ändå är knutna till den upphandlande enheten.
Regeringen bör ta initiativ till att se över den nationella lagstiftningen och införa undantag från LOU, så att kommuner och landsting inte tvingas upphandla egen verksamhet som man har valt att driva i bolagsform, så att Teckalkriterierna kan tillämpas även i Sverige.