Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa utmaningsrätt i kommunerna.
Utmaningsrätt innebär att den som vill kan utmana en kommun genom att lämna in en begäran om att få överta driften av en kommunal verksamhet. Det primära syftet med utmaningsrätten är att pröva verksamheter som bedrivs av kommunen, såväl kostnads- som kvalitetsmässigt. En fördel med utmaningsrätt är att anställda och företag kan bidra till att det uppkommer helt nya och bättre sätt att utföra kommunal verksamhet på. Men utmaningsrätt är också ett sätt att förbättra konkurrenssituationen i kommuner där vissa områden helt drivs i kommunal regi.
Konkurrensen är positiv på många sätt. Den ökar möjligheterna att använda varje skattekrona på bästa sätt men den ökar också möjligheterna för nya och befintliga företag att växa. Detta leder till att människor som arbetar inom områden med huvudsakligen offentlig sektor som arbetsgivare kan välja bland fler arbetsgivare eller själva bilda företag och utmana den kommunala verksamheten.
Men utmaningsrätt skapar också förutsättningar för fler små och medelstora företag att växa och bedriva verksamhet runt om i landets kommuner. Idag bedriver många kommuner dessutom verksamheter som direkt snedvrider konkurrensen eller är osund på annat sätt. Örebro kommun är en av de kommuner som nu beslutat om utmaningsrätt. Efter att det i många år varit svårt för det privata näringslivet eller sociala företag att komma in på vissa marknader så öppnas nu möjligheten för fler aktörer. Det kommer att vara betydelsefullt för näringslivet i Örebro.
Men fler kommuner och landsting behöver upprätta ett sunt företagsklimat genom att låta andra aktörer driva offentligt finansierad verksamhet. Det påverkar förutsättningarna för näringslivet i Sverige. Denna reform borde därför genomföras i hela landet. Detta bör ges regeringen tillkänna.