Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör överväga att införa Teckal-kriterierna vid kommunal upphandling.
Lagen om offentlig upphandling (LOU) är i grunden ett mycket viktigt instrument för att skapa konkurrens om leveranser till offentlig sektor. Det leder rimligen i sin tur till både högre kvalité och lägre pris på de varor och tjänster som levereras.
Ibland slår dock reglerna fel. Många kommuner bedriver av praktiska och ekonomiska skäl delar av verksamheten i bolagsform i stället för som kommunal förvaltning. Vanligaste skälet är att två kommuner gemensamt vill bedriva en verksamhet, exempelvis avfallshantering eller driva ett gemensamt energibolag, i stället för att ha en verksamhet i varje kommun. Detta medför ökad service och lägre kostnader för skattebetalarna.
Sverige saknar idag regler om undantag från LOU, vilket gör att kommuner och landsting tvingas upphandla även verksamheter som man själv bedriver i bolagsform. Detta förhindrar effektiv samverkan mellan kommuner när det gäller exempelvis avfallshantering och miljöinvesteringar. Det kan knappast ha varit avsikten med lagen.
EG-domstolen har en praxis (Teckal-kriterierna) som säger att företag som på visst sätt är knutet till den upphandlande myndigheten, kommunen eller landstinget kan undantas från upphandlingsreglerna. Dessa regler tillämpas i ett antal andra EU-länder och bör införas även i Sverige. Regelverket måste dock utformas mycket strikt och tydligt för att inte motverka en sund och normal upphandling inom kommunal verksamhet.