Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om det kommunala utjämningssystemet.
Det kommunala utjämningssystemet har som uppgift att utjämna olika kommuners skatteunderlag och den stora givaren i systemet är staten. Här finns även ett antal kommuner, ofta i Stockholmsområdet, som på grund av sin starka skattebas också blir tvungna att bidra till systemet med sammanlagt 3,6 miljarder kronor för 2008. Det är ett system som ställer kommun mot kommun och landsting mot landsting.
Stockholms läns landsting är det enda landstinget i Sverige som bidrar med pengar till övriga landsting genom detta system. Totalt inom inkomstutjämningssystemet bidrar Stockholms läns landsting med cirka två miljarder kronor till övriga landets landsting. Det gör att stockholmarna i stor utsträckning betalar ut pengar till övriga landet genom kommunerna och landstinget.
De flesta är överens om att Stockholm är den starkaste tillväxtmotorn som vi har i Sverige och det är därmed extra viktigt att tillväxten i länet är stark. Om man konsekvent avser att dela ut stockholmarnas pengar till övriga landet försvagas incitamentet för kommuner och landsting att bli mer kostnadseffektiva och skapa ett tillväxtvänligt klimat.
I och med att invånarna i Sverige flyttar i olika skeenden i livet så kommer man ofta att utbildas i en stad och sedan jobba och bli gammal i en annan. Detta legitimerar att man på statlig nivå kompenserar de kommuner som kan råka ut för ”brain drain”, där ungdomar i stor utsträckning flyttar för att studera vidare eller arbeta på en annan ort. Men systemet måste bli tydligare i kravet på kommunerna och landstingen att föra en tillväxtvänlig politik.
Samtidigt anser vi att kommunernas och landstingens kraftansträngningar för att bli mer kostnadseffektiva måste beaktas när beräkningarna sker. Är man duktig på att utföra de obligatoriska verksamheterna på ett kostnadseffektivt sätt bör detta även premieras från statens sida.
Vi vill att man inför ett system för tillväxt och utveckling i hela landet som inte ställer kommuner eller landsändar mot varandra.