Motion till riksdagen
2008/09:Fi206
av Mats Gerdau och Cecilia Widegren (m)

Avknoppning av kommunal verksamhet


m1163

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av lagen för att främja avknoppning av kommunal verksamhet och underlätta för personalen att ta över verksamheten.

Motivering

Ett bra sätt att öka både mångfalden och kvaliteten inom skolan, vården och omsorgen är att låta personalen ta över ”sin” skola, förskola, vårdcentral, äldreboende etc., s.k. avknoppning. Dessutom tillvaratar man personalens kompetens och engagemang på ett bra sätt och skapar goda förutsättningar för verksamheten att utvecklas. Med dagens stora organisationer, särskilt landstingen, är det vikigt att förenkla för personalen att utveckla sin egen verksamhet utan att fastna i byråkratins kvarnar. Avknoppningar är ett bra sätt att förbättra välfärden som lägger vikt vid kontinuitet, närhet och småskalighet, vilket är särskilt betydelsefullt för att erbjuda berikande välfärdstjänster. Patienter, elever och omsorgstagare kan via avknoppningar erbjudas ökad mångfald värd namnet.

Avknoppningar är ingen ny företeelse. Personal har tagit över förskolor sedan 1980-talet och de första skolavknoppningarna skedde i början av 1990-talet. Det har varit i huvudsak lyckosamma avknoppningar med positiva erfarenheter. Men mer behöver göras och regelverket måste förtydligas.

Både Statskontoret och Sveriges Kommuner och Landsting hävdar nu att det som förekommit under 20 år plötsligt skulle vara olagligt, trots att inte en enda kommun fällts i domstol för felaktiga avknoppningar. Avknoppningen av Tibble gymnasium i Täby startade debatten förra året. Den överklagades till länsrätten som gav kommunen rätt på alla punkter. Trots detta har avknoppningarna nästan helt kommit av sig. Det beror inte på bristande intresse – antalet ansökningar från skolpersonal om att ta över sin skola har ökat stort – utan på oklarheterna om vad som egentligen gäller.

Regeringen har deklarerat att man vill främja avknoppningar. Det är bra. Nu behövs klara förtydliganden i lagstiftningen för att personalen ska ha möjlighet att ta över en verksamhet och veta under vilka förutsättningar det ska ske. Syftet med avknoppningar är just att den befintliga personalen ska kunna äga och driva verksamheten vidare, att öka mångfalden och bredda ägandet – inte att sälja verksamheten till den koncern som kan betala mest. Självklart ska inventarier och goodwill värderas seriöst och affärsmässigt, men idiotregler som motverkar mångfald, valfrihet och kvalitet måste vi bli av med. Att göra som den socialdemokratiskt styrda kommunen Grums, som skänkte bort en kommunal skolbyggnad till en friskola förra året, känns inte riktigt rätt.

Stockholm den 23 september 2008

Mats Gerdau (m)

Cecilia Widegren (m)